Økonomien er ramt af en byge af nedjusteringer
Mens landets førende økonomer for et år siden skød på en fremgang på mere end 2 pct. i økonomien i år, er konsensus i dag blot 1 pct.
2016 tegner til at blive et langt mere pauvert år for dansk økonomi, end hvad landets ledende økonomer ventede for blot et år siden. Det viser oversigter fra Finansministeriet.
Udviklingen kan mindske virksomhedernes mod på nye investeringer og kan risikere at stikke en kæp i hjulet på det spirende opsving i privatforbruget.
»Prognoserne har vist sig at være for optimistiske. Der er tale om en svag udvikling,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.
Sidste år i august viste prognoser fra institutioner som Nationalbanken, De Økonomiske Råd og OECD, at dansk økonomi i år ville vokse med lidt mere end 2 pct.
Siden er vækstforventningerne imidlertid blevet halveret, så det generelle skøn i dag er en fremgang i bnp på blot på 1 pct. i år.
»Der er ikke nok træk i skorstenen til, at virksomhederne bliver presset til at investere,« siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Også privatforbruget kan ifølge økonomer lide under udviklingen.
Siden den økonomiske krise i 2009 er dansk økonomi nærmest hvert år vokset mindre end i de fleste år før krisen. Gang på gang har økonomerne troet, at næste år ville blive året, hvor væksten vendte tilbage til førkrise-niveau.
Tallene for den reelle udvikling er bare ikke fulgt med.
»Vi tror på, at vi er inde i et nyt paradigme med lavvækst,« siger Helge Pedersen fra Nordea.
Fortsætter den lave vækst i årene fremover, kan det på sigt også give udfordringer med at finansiere velfærdssamfundet, vurderer økonomerne.
Forklaringen på den lave vækst skal bl.a. findes i, at udviklingen i produktiviteten, altså hvad vi udretter per arbejdstime, har været ringere end forventet.
Det skyldes igen, at erhvervslivet gennem mange år har været yderst tilbageholdne med at foretage nye investeringer.
Vi tror på, at vi er inde i et nyt paradigme med lavvækst
Den ringe udvikling i produktiviteten betyder ifølge økonomerne, at beskæftigelsen har kunnet stige i flere år, uden at det har givet sig udslag i en betydeligt højere økonomisk aktivitet målt ved bnp.
»Vi har opjusteret beskæftigelsen, samtidig med at vi har nedjusteret bnp. Det er usædvanligt, men afspejler denne situation med meget ringe udvikling i produktiviteten,« siger Las Olsen, Danske Banks cheføkonom.
Siden starten af 2013 er beskæftigelsen steget med flere end 100.000 personer, viser tal fra Danmarks Statistik.