Premier League undersøger nye ukendte stor-investorer fra Kina
Det engelske fodboldforbund efterforsker i øjeblikket en sværm af kinesiske investeringer i Premier League.
Tunge kinesiske investeringer er efterhånden blevet en del af hverdagen i den bedste engelske fodboldrække - Premier League. Men ud over at pengene kommer fra Kina, ved det engelske fodboldforbund meget lidt om de nye ejere.
I en storstilet efterforskningsaktion forsøger ligaen derfor at finde frem til bagmændene bag de økonomiske indsprøjtninger.
Problemet med at grave sig frem til de kinesiske investorer er, at den kinesiske stat har en finger med i spillet i de fleste større investeringer, og forretningernes omstændigheder er sjældent gennemskuelige. Det skriver Bloomberg.
Premier League undersøger netop nu et bud fra en kinesisk investeringsforening som ønsker at overtage klubben Hull City, siger en talsmand til Bloomberg.
Men hverken entreprenøren Dai Yongge's Renhe Commercial Holdings Co. eller Hull City, som har presset på for at få handlen ekspederet, har vendt tilbage på Bloombergs henvendelser.
En talsmand for Premier League siger:
»Enhver investering eller skifte i ejerskab i vores klubber er underlagt en meget stram proces. Der er baggrundstjek på ejerne og direktørerne samt undersøgelser af, hvem handlen fordelagtiggør. Disse beskyttende procedurer skal sikre konkurrencens integritet.«
Premier League har hyret et efterforskningsfirma til at bekræfte detaljer omkring kinesernes bud. Baggrundstjekket er normal procedure, men i dette tilfælde har det taget længere tid end sædvanligt.
Hull Citys ejere er ikke de eneste, som har mærket presset fra kinesiske investorer. Et statsstøttet konsortium med China Everbright Group i spidsen har ifølge Bloomberg set sig varm på klubben Liverpool FC. Og 13 pct. af storholdet Manchester City er ejet af den statstøttede kinesiske investeringsfond China Media Capital.
Med så stor en anpart blokerer ligaens regler investeringsfonden fra ejerandele i andre klubber. Ifølge Premier Leagues reglement er det nemlig ulovligt at eje mere end 10 pct. af flere forskellige klubber.
Den kinesiske stat har udtalt et stærkt ønske om at udvikle fodboldkulturen i Kina, ligesom værtsskabet for et VM i en ikke alt for fjern fremtid er på tegnebrættet. Opmuntret af den fodboldgale stat har kinesiske virksomheder pumpet tæt på fem mia. kr. i ligaen i løbet af de sidste ni måneder.