Økonomer: Bekymrende lav inflation giver skub til væksten
Den lave inflation er på et bekymrende lavt niveau, men er på den positive side med til at understøtte væksten, siger danske økonomer ovenpå dagens danske forbrugerpristal.
Ifølge Danmarks Statistik steg de danske forbrugerpriser i august med 0,2 pct. på årsbasis. Estimater indsamlet af Ritzau Finans viser, at der var ventet en årsstigningstakt på 0,4 pct.
Den underliggende inflation faldt fra 0,9 pct. i juli til 0,6 pct. i august.
Og det er et fortsat bekymrende lavt niveau, vurderer Signe Roed-Frederiksen, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.
- Det er et godt stykke under et pengepolitisk mål på 2 pct. Det er udtryk for, at væksten både herhjemme og i udlandet stadig befinder sig i inderbanen, skriver hun i en kommentar.
Den lave inflation er dog med til at understøtte forbruget og væksten herhjemme, da lønningerne stiger mere end prisen på varer og tjenester.
- Med lønstigninger tæt på to pct. om året betyder den lave inflation, at vi reelt får flere penge mellem hænderne for tiden. Det er i høj grad med til at holde væksten oppe i dansk økonomi, uddyber Las Olesen, cheføkonom i Danske Bank, i en skriftlig kommentar.
Ligeledes vurderer Søren Kristensen, makroøkonom i Sydbank, at den lave inflation fungerer som et tiltrængt rygstød til dansk økonomi. Men han mener dog også, at den lave inflation kan medføre et bekymrende scenarie.
- Der kan dog også være faresignaler i den meget lave inflation. Så længe vi ligger og roder rundt omkring en årsstigningstakt på 0 pct., så kan det risikere at glide over i et scenarie, hvor vi får deflation. Altså en situation hvor priserne er faldende, forklarer han og tilføjer:
- Det vil være gift for det danske privatforbrug og derfor have potentiale til at kvæle det danske opsving. Simpelthen fordi de danske forbrugere vil lade varerne stå på hylderne, fordi man venter på yderligere prisfald.
Cheføkonom i Jyske Bank Niels Rønholt forventer en let stigende inflation mod slutningen af 2016.
- Vi forventer fortsat, at den årlige inflation vil stige en smule frem mod slutningen af 2016, fordi oliepriserne faktisk kommer til at trække lidt op, vurderer han i en kommentar.
- Men med dagens tal ser det dog stadig klart ud til, at vi rammer under 0,5 pct. for 2016 som helhed. I så fald kommer vi til at undergå niveauet fra 2015 på netop 0,5 pct., forklarer han.
Ritzau Finans