Økonomi

Derfor er vi danskere slet ikke så dovne, som statistikken siger

Danmark er blandt de lande med den laveste ugentlige arbejdstid. Til gengæld er vi rigtig mange, der er på arbejdsmarkedet.

Artiklens øverste billede
I gennemsnit arbejder fuldtidsbeskæftigede danskere 39,6 timer om ugen, mens gennemsnittet i EU er 41 timer. Foto: Jan Dagø

Onsdag kom Eurostat med en ny opgørelse over, hvor meget indbyggerne i EU arbejder, og endnu en gang var historien, at vi danskere er dovne og arbejder langt mindre end vores europæiske naboer.

I gennemsnit arbejder fuldtidsbeskæftigede danskere 39,6 timer om ugen, mens gennemsnittet i EU er 41 timer. I Grækenland arbejder man i gennemsnittet 44 timer om ugen. I Polen er det 42,2 timer, og i Holland er en gennemsnitlig arbejdsuge på 42 timer.

Men der er et stort men, som det er vigtigt at have øje for. Beskæftigelsesfrekvensen – altså hvor stor en del af befolkningen der arbejder - er nemlig høj i Danmark. Danmark har den tredje højeste beskæftigelsesfrekvens blandt de 15-64-årige, hvor 75,2 pct. er i arbejde.

»Hele arbejdsmarkedsdeltagelsen i Danmark er ekstrem høj, så på den front er det forkert at sige, at vi er dovne. Og samtidig kan vi konstatere, at gør man hele summen op, er vi et af de ti mest velstående lande i OECD,« siger Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Det kan godt ske, at de grækere, der er i arbejde, arbejder mange timer. Men der er bare ikke særlig mange grækere på arbejdsmarkedet. Beskæftigelsesfrekvensen i Grækenland er kun på 53 pct.

Forklaringen på den høje danske beskæftigelsesfrekvens skal især findes hos kvinderne. Danmark er nemlig et af de lande i EU, hvor flest kvinder arbejder. Med en beskæftigelsesfrekvens for kvinderne på 71,9 pct. er Danmark kun overgået af Sverige, hvor 75,8 pct. af kvinderne arbejder. Til sammenligning er det kun 44,2 pct. af de græske kvinder, der arbejder.

Derudover er der også en anden vigtig ting at tage med, når vi snakker arbejdstid. En arbejdstime i Danmark og Sydeuropa giver nemlig ikke det samme udbytte.

»Det afgørende er, hvad vi får ud af de arbejdstimer, vi ligger på arbejdet. Der får vi i Danmark rigtig meget ud af arbejdstimerne. Der er netop lavet en opgørelse, der viser, at Danmark er det femtemest produktive land i OECD. Hvor mange timer, vi lægger på arbejdsmarkedet, hvor mange der er aktive, og hvor produktive vi er, er det afgørende for, hvor velstående vi er,« siger Erik Bjørsted og henviser til, at Danmark har en langt højere velstand end Grækenland.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.