Økonomi
0

Topøkonomer advarer: Regeringen skal være klar til at trække i nødbremsen

Tænketanken Kraka og to tidligere overvismænd mener, at regeringen spiller hasard med dansk økonomi ved at foreslå skattelettelser, når arbejdsmarkedet buldrer derudaf. I stedet bør man være klar til at stramme op. Finansminister Kristian Jensen beskylder dem for at lave politik.

Der er risiko for, at det økonomiske opsving vil ende i en akut mangel på arbejdskraft de kommende år, mener tænketanken Kraka og de to tidligere overvismænd Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og Peter Birch Sørensen. Foto: Joachim Adrian.

Gratist, Registreret: TOOL Oplåst artikel - prøv Finans 40 dage

Der er risiko for, at det økonomiske opsving vil ende i en akut mangel på arbejdskraft de kommende år, mener tænketanken Kraka og de to tidligere overvismænd Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og Peter Birch Sørensen.

Regeringen bør derfor stå klar med opstramninger frem for skattelettelser, som de mener kan sætte for meget gang i økonomien. 

Idéen vandt genklang hos nationalbankdirektør Lars Rohde, der på sit pressemøde onsdag ikke mente, at der hverken »er råd til eller behov for« en lempeligere finanspolitik.

»Dem, som man regner med vil kunne træde ind og dæmpe lønudviklingen, er der blevet færre af. Derfor vil det være politisk klogt at have en plan klar for, hvordan man strammer op på finanspolitikken,« siger Regitze Wandsøe, økonom hos Kraka.

Økonomerne peger på, at der i dag er langt færre jobparate ledige end i midten af 00’erne. Derfor er risikoen større for, at lønningerne også denne gang løber løbsk, hvis arbejdsmarkedet fortsætter i samme høje tempo.

I 2005 var der ifølge Finansministeriet omtrent 170.000 jobparate dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere. Samtidig strømmede der cirka 50.000 udenlandske arbejdere ind i årene derefter.

Alligevel opstod der i 2007 en voldsom mangel på arbejdskraft, der sendte lønningerne i vejret. Hen mod slutningen af 2017 vil der ifølge Nationalbanken stå omkring 115.000 jobparate bruttoledige tilbage.

Kraka mener dertil, at reformer af SU-systemet vil afholde studerende fra at tage arbejde. Man skal heller ikke regne med endnu et hop i den udenlandske arbejdskraft, fordi der er godt gang i de østeuropæiske økonomier.

»Alt trækker i retning af, at fleksibiliteten er blevet mindre,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, senior fellow i Kraka.

Finansminister Kristian Jensen (V) peger dog på, at allerede vedtagne reformer vil tilføre omkring 15.000 personer hvert år de kommende år.

Skattelettelser vil også få flere til at arbejde længere. Hvis pengene kommer fra den pulje, som ellers skulle bruges til offentligt forbrug, vil de virke endnu bedre, vurderer han.

»Hvis man står på randen af en overophedning, er det mest virkningsfulde indgreb at reducere væksten i de offentlige udgifter, og det, synes jeg, at Kraka fuldstændig overser i sine analyser,« siger Kristian Jensen.

Både industrien, restaurationsbranchen og byggebranchen melder nu om mangel på bl.a. specialister og faglærte.

Der er ifølge Nationalbanken dog plads til, at yderligere 60.000 kommer i job frem mod 2019, uden at lønningerne går amok.

Lars Rohde er dog skeptisk over for, om danskerne vil arbejde længere, hvis de får skattelettelser. De seneste 30 år har man set arbejdstiden falde, i takt med at skatterne er sænket, påpeger han.

»Det står ikke lysende klart for mig, at det vil hænge sammen på den måde. Jeg tror, det er vanskeligt,« siger Lars Rohde.

Det du behøver at vide!
Modtag nyhedsbrevet Briefing og få hurtigt og nemt overblik over dagens væsentligste nyheder fra erhvervslivet – håndplukket af vores redaktion.
BRANCHENYT
Læs også