Økonomi

Finanskrisen er overstået, men ansatte fyres igen i bundter

Voldsom stigning i antallet af fyringer på en måned.

Antallet af fyringer på det danske arbejdsmarked er pludselig 10-doblet. Antallet af fyringsvarsler er steget markant fra kun 368 i december til 3.636 personer i januar, viser nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Det er en en stigning på hele 3.268 personer, og det har nu bragt antallet af fyringsvarslinger op på det højeste niveau siden januar 2009, hvor finanskrisen som bekendt rasede.

»Der kommet nye tider på arbejdsmarkedet, hvor vi trods en generel beskæftigelsesfremgang, skal vænne os til at virksomhederne også løbende effektiviserer ved at fyre i bundter. Det må siges, at være en negativ overraskelse af de større med tanke på arbejdsmarkedet ellers fortsat udvikler sig rigtig stærkt,« siger cheføkonom i Nykredit, Tore Stramer.

Han hæfter sig ved, at nyhedsstrømmen generelt har været præget af en lang række virksomheder, der har annonceret fyringer i de seneste måneder.

»Selv om arbejdsmarkedet samlet set kan siges at befinde sig i et opsving, så viser tallene med al tydelighed. at der også brancher, der fortsat er udfordret og må fyre for at nedbringe omkostningerne og øge effektiviteten,« konstaterer Tore Stramer.

Den nuværende fremgang i antallet af fyringsvarsler er umiddelbart så tydelig, at det kan ligge en dæmper på beskæftigelsesfremgangen. Det hører dog med til historien, at der i øjeblikket også er et rekordantal ledige stillinger i den private sektor.

»Det er da heller ikke sådan at arbejdsmarkedet nu går en ny krise i møde, langt fra. Vi forventer også fortsat en jævn fremgang i den private beskæftigelse over de kommende måneder, mener Tore Stramer.

Nu og her gør de mange fyringer naturligvis ikke noget godt for danskernes jobsikkerhed, fastslår han. Det kan isoleret set virke som en bremse på privatforbruget og dermed den økonomiske vækst. Det negative røster fra det store antal fyringsvarslinger kan dog meget vel blive overdøvet af de positive toner, der kommer fra resten af økonomien.

»Vi er heller ikke slemt nervøse for, at jobusikkerheden igen får tag i danskerne i sådan en grad at de begynde at holde mere igen på forbruget,« siger Tore Stramer.

Dansk Erhverv tror man heller ikke på, at de mange fyringer rokker ved en generel beskæftigelsesfremgang.

»Selv om antallet af fyringsvarsler ligger højt her i starten af 2017, så venter vi fortsat fremgang i beskæftigelsen i år,« siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian.

Mange virksomheder afskediger, men endnu flere virksomheder ansætter, fastslår han.

»Der er derfor også en betydeligt større risiko for, at flaskehalsproblemerne vokser sig store på arbejdsmarkedet, end for at beskæftigelsen lige pludseligt begynder at falde. Politisk set bør man derfor også fokusere på at afhjælpe flaskehalsproblemer – og man bør i hvert fald ikke begynde at prøve kunstigt at redde de jobs der lukkes ned ved hjælp af politik indblanding på arbejdsmarkedet,« lyder det fra Steen Bocian.

BRANCHENYT
Læs også