Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Danmark på vej mod det bedste eksportår siden 2011

Efter flere år med noget nær stilstand i eksporten, ser det ud til at vende i 2017 til glæde for virksomhederne og væksten herhjemme.

Danske virksomheder styrer ifølge DI mod det bedste år på eksportmarkederne siden 2011og det kan selskaber som Danfoss mærke. Uffe Weng

Danske virksomheder styrer mod det bedste år på eksportmarkederne siden 2011. Sådan lyder det i en ny prognose fra interesseorganisationen DI.

DI venter en vækst i eksporten af varer og tjenester på 4,5 pct. i 2017. Det er omtrent dobbelt så meget som i regeringens nuværende skøn og langt over vækstraten på omtrent 1,7 pct. de foregående to år.

»Væksten på især vores nære eksportmarkeder ser bedre ud end forventet for bare tre måneder siden. Det er både varer og tjenester, der trækker afgørende frem,« siger Allan Sørensen, chefkonsulent i DI.

Et løft til eksporten kan ifølge Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, give mere økonomisk vækst og sende vores overskud på betalingsbalancen op blandt de allerstørste i verden.

Medvinden vil også forstærke manglen på hænder i dele af arbejdsmarkedet. Omtrent 775.000 job afhænger ifølge DI af virksomhedernes salg til udlandet.

»Eksporten har skuffet meget de seneste år. Vi er dog meget optimistiske for 2017,« siger Las Olsen, der mener, at en eksportvækst på 5 pct. i år ”slet ikke er urealistisk”.

Udviklingen hjælpes ifølge Las Olsen og DI bl.a. af valgsejre til EU-positive kandidater i Frankrig og Holland. Sejre, der har skabt mere ro om euro-samarbejdet.

I USA har præsident Donald Trump endnu ikke gjort alvor af sine valgløfter om at hæve tolden og opgav forleden et omstridt forslag om at indføre en særlig skat på importvarer.

Trods usikkerhed om den kinesiske økonomi fortsætter fremgangen i både Europa og USA. Kriseramte Brasilien og Rusland synes også at være i bedring.

Fremgangen kan allerede mærkes hos selskaber som rederigiganten A.P. Møller -Maersk A/S , der i årets tre første måneder øgede sin omsætning for første gang siden midten af 2014.

Hos industrigiganten Danfoss leverede man i samme periode ifølge selskabets afgående topchef Niels B. Christiansen den stærkeste vækst i 25 kvartaler.

»Vi deler opfattelsen af, at vi er på vej mod en periode med nogle lidt bedre vækstvilkår, end vi har set før,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også