Serier

Økonomer: Turister og Europa vinder på britisk kaos

Den politiske usikkerhed i Storbritannien kan få konsekvenser for mange danske virksomheder, men der er et par lyspunkter, lyder det fra økonomer.

Brexit - britisk farvel til EU
Danske turister i Storbritannien kan gøre en god forretning på grund af det lave pund. Arkivfoto: Matt Dunham/AP

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Heller ikke en politisk krise i Europas næststørste økonomi, Storbritannien, som efter parlamentsvalget torsdag nu går en usikker fremtid omkring de videre forhandlinger om Brexit i møde.

Der er dog et par steder, hvor det britiske kaos kan gavne. Fordi hvis du er typen, der tager på en forlænget weekend med god plads i kufferten til shopping, er pundet faldet efter valget og kan falde yderligere, ligesom det skete efter Brexit sidste år.

Fredag var kursen lige under 8,5 kr. for et pund.

»Det er billigere at shoppe, så det er positivt, hvis man har tænkt sig at tage til London. Efter valget sidste år faldt pundet også, men det har butikkerne korrigeret for ved at sætte priserne op. Men lige nu vil det være lidt billigere,« forklarer Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank.

Det er til gengæld ikke så sjovt for englænderne, for et faldende pund betyder stigende importpriser og dyrere varer i butikkerne. Og selv om effekten af Brexit-afstemningen ikke ramte økonomien så hurtigt, som næsten alle havde forventet, er effekterne begyndt at melde sig i 2017, hvor briterne i første kvartal havde den langsomst voksende vækst i EU.

»Englænderne har en negativ reallønvækst, som har reduceret købekraften. Det gør det svært at øge privatforbruget, som har trukket britisk økonomi, og det sænker vækstmulighederne i landet,« siger Milhøj.

På den anden side af Den Engelske Kanal kan man også være lidt tilfreds, for i forhold til de kommende forhandlinger om Brexit har EU fået mere ro på.

Det vurderer Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

»Valget stiller EU lidt stærkere i forhandlingerne og briterne lidt svagere. Det er endnu meget mudret, hvad der sker, men ender vi med en blødere Brexit-aftale end den, May gik efter, vil det bløde op for både udenlandsk arbejdskraft og mere frihandel, og det vil være positivt for Europa og danske virksomheder,« siger han.

Cheføkonom peger dog samtidigt på, at uanset om det bliver May eller en anden, der skal forhandle for Storbritannien, kommer den store ændring først, hvis de helt trækker stikket på Brexit.

»Og der er vi slet ikke,« siger Rønholt. 

BRANCHENYT
Læs også