Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danske virksomheder spår om stærk fremgang i eksporten

Fremstillingsvirksomheder og fødevareproducenter fører an i et optimistisk skøn for eksporten, viser en ny måling. Det lover godt for resten af økonomien, vurderer eksperter.

Danske eksportvirksomheder forudser stærk vækst i salget det kommende år, viser ny måling. Foto: AP

Global økonomisk vækst har fået smilet frem hos de danske eksportvirksomheder. De regner med stærk fremgang på mange af deres store markeder i år, viser en måling blandt 313 eksportvirksomheder foretaget af analyseinstituttet Wilke for Finans.

De lyse udsigter kan ifølge bl.a. Danske Bank og Sydbank få virksomhederne til at investere mere og derved lægge en endnu mere solid bund under det nuværende opsving.

»Virksomhedernes konkurrenceevne er forbedret gevaldigt over de seneste år. Samtidig har de internationale nøgletal været rigtigt gode. I lang tid har USA trukket væksten, men det seneste halve år er Europa kommet godt med. Det er ikke så underligt, at eksportvirksomhederne er optimistiske,« siger Søren V. Kristensen, økonom hos Sydbank.

Således venter virksomhederne at ville øge eksportsalget med 7,1 pct. i anden halvdel af 2017 mod et skøn på 3,1 pct. i første halvdel af året. Fremstillingsvirksomhederne og fødevareproducenterne er de mest optimistiske og forventer stigninger på hhv. 6,4 pct. og 7,9 pct. i året som helhed.

Fremgangen er bredt fordelt ud over vores største markeder. Virksomhederne regner med at øge salget til USA med 8,1 pct., med 15,6 pct. til Fjernøsten, med 5,1 pct. til Tyskland og med 6,4 pct. til Sverige.

Optimismen trodser stigende usikkerhed om væksten i Kina, om hvad den amerikanske præsident, Donald Trump, kan finde på af handelsrestriktioner og om konsekvenserne af Storbritanniens udmelding af EU.

Det ligger ifølge Bjørn Tangaa Sillemann, økonom i Danske Bank, fint i tråd med de seneste økonomiske nøgletal fra bl.a. USA og Tyskland, der tyder på stærk fremgang. 

EU har over de seneste måneder indgået frihandelsaftaler med både Japan og Canada, som også giver en grund til optimisme, mener han.

Tal fra Danmark Statistik viste da også forleden, at humøret i den danske industri i juni var på sit højeste i tre år. Det kan være et tegn på, at virksomhederne snart vil investere mere, forklarer Bjørn Tangaa Sillemann.

»Vi mener, at der er gode muligheder for, at eksporten kan fortsætte de gode takter resten af i år. Det vil være rigtigt positivt,« siger Danske Bank-økonomen.

BRANCHENYT
Læs også