Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Kongetal viser stærkt amerikansk arbejdsmarked

Efter flere dage med fald kan dollaren blive løftet af en lidt stærkere end ventet amerikansk jobrapport.

Foto: Alan Diaz/AP

Kongetallet - de amerikanske jobtal, der har stor betydning på finansmarkederne - bød fredag på stort set den forventede udvikling, men dog med så stærke undertoner, at det fx kan styrke den amerikanske dollar efter flere dage med fald.

Arbejdsløsheden, ekskluderende landbrugsansatte, er nu på 4,3 pct., mens arbejdsstyrken fik tilføjet 209.000 personer mod end forventning på kun 180.000 personer.

»Det amerikanske arbejdsmarked viste stor styrke i juli, hvor der blev skabt hele 209.000 nye jobs udenfor landbrugssektoren mod forventet 180.000 (Nordea 190.000).  Jobskabelsen fandt primært sted i den private sektor, hvor der blev skabt 205.000 nye arbejdspladser, mens den offentlige sektor øgede arbejdsstyrken med 4.000 jobs,« lyder det i en analyse fra Nordea-cheføkonom Helge J. Pedersen, der også hæfter sig ved, at tallene maj og juni tilsammen også er blevet opjusteret i samme ombæring.

Tallene understøtter forventninger om, at den amerikanske centralbank - The Fed - til december igen vil sætte renten op, lyder det videre i analysen.

»Det er stærke tal, som bekræfter at arbejdsmarkedet er i topform, og at ledigheden er på niveau med den strukturelle arbejdsløshed ifølge Forbundsbanken (Fed). Det skal bemærkes, at der blot skal skabes omkring 100.000 nye jobs om måneden, for at det er foreneligt med, at der opretholdes fuld beskæftigelse.«

I PFA forventer chefstrateg Henrik Henriksen, at tallene vil styrke både dollaren og de europæiske og amerikanske aktier, lyder det i analyse:

»Tallet er positivt for aktieinvestorer i Danmark og Europa, fordi det peger på, at opsvinget i USA er intakt, og fordi det kan være med til at stabilisere dollaren. Den faldende dollar har været med til at lægge låg over aktierne i Danmark og Europa, da den påvirker indtjeningen negativt. Med en vis stabilisering af dollaren kan fokus atter bevæge sig mod de positive effekter af det indenlandsk drevne opsving i Europa.«

Forventningerne lød inden tallet blev offentliggjort på en arbedsløshed på 4,3 pct. mod tildligere 4,4 pct., og på en lønvækst på 0,3 pct. på måned-til-måneds-basis.

Især tallene for lønvækst var igen ventet med interesse, fordi lønvæksten i en årrække ikke helt har matchet styrken i de øvrige arbejdstal.

Samtidig er det amerikanske arbejdsmarked noget til et punkt, hvor efterspørgslen efter visse typer af arbejdskraft er markant højere end udbuddet.

Det har ført til en situation, hvor små- og mellemstore virksomheder har sværere ved at finde de nødvendige ansatte end på noget andet tidspunkt siden starten af årtusindet, ifølge Bloomberg.

BRANCHENYT
Læs også