Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Privatforbrug slår eksport som landets vækstmotor – især landbruget overrasker

Der er godt gang i omsætningen herhjemme i stort set alle brancher, viser ny analyse fra Dansk Byggeri. Især landbruget overrasker, ligesom byggeriet er i stor vækst.

Landbruget er i vækst på hjemmemarkedet, viser ny analyse. Foto: Thomas Borberg

Danske virksomheder tjener penge – herhjemme.

Der er godt gang i væksten i privatforbruget, og hjemmemarkedet har vippet eksporten af pinden og overtaget rollen som landets vækstmotor, viser ny analyse fra Dansk Byggeri på baggrund af tal fra Danmarks Statistik for januar til maj i 2016 og 2017. Et samlet blik på alle brancher viser en fremgang i omsætningen på 5,5 pct.

»Jeg ser ikke en stor eksportkrise, men det nye i dansk økonomi er, at der er flere vækstmotorer. Det er privatforbruget og hjemmemarkedet især, der trækker, og det betyder, at vi formentlig i år lander på en BNP-vækst på over 2 pct. for første gang i 11 år,« forklarer Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Byggeri.

Det er især landbruget, der overrasker, mener Bo Sandberg. Her er omsætningen skudt i vejret med næsten 10 pct. i 2017 sammenlignet med året før, hvilket svarer til en vækst på 3,6 mia. kr. Det skyldes især, at priserne på mælk og svinekød er steget fra et lavpunkt i 2016, forklarer Frank Øland, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer.

»Det har været et markant skifte fra for godt et år siden, hvor priserne var så lave, at det knap nok kunne løbe rundt. Nu ser vi langt mere fornuftige priser, der har givet et gevaldigt løft i omsætningen, og har løftet humøret i erhvervet,« siger han.

Højdespringeren i Dansk Byggeris analyse er dog interesseorganisationens eget fag, der oplever en fremgang på over 10 pct., hvilket svarer til en øget omsætning på 8,8 mia. kr. Det er især store byggeprojekter i universitetsbyerne, der sætter byggeriet i arbejde, forklarer Bo Sandberg.

Dermed fristes man også til at spørge cheføkonomen, om det med vild vækst i byggeriet ikke er tid til at sige farvel til den omdiskuterede Boligjobordning, der fortsat er en varm kartoffel, som kan præge det politiske efterår?

»Det er klart, at det skal ikke være konjunktur-argumentet, der gør, at man skal fortsætte den. Men vi mener, den har rigeligt med gode struktureffekter. Det ser samtidig vanskeligt ud politisk at gennemføre traditionelle reformer med pisken, så man må se efter »gulerodsreformer«, og der er håndværkerfradraget med til at øge arbejdsudbuddet,« siger Bo Sandberg.

Ifølge analysen er det dog ikke alle brancher, der kan fejre kronede dage. Især vidensservice-branchen oplever et fald i omsætningen på 7,2 pct., ligesom også hotel og restaurationsbranchen har en mindre tilbagegang.  

BRANCHENYT
Læs også