Økonomi

Bank of England fastholder pengepolitik - ser snarlig stramning

Den britiske centralbank, Bank of England, fastholder helt som ventet sin ledende rente og sit opkøbsprogram i forbindelse med torsdagens rentemøde i banken.

Ingen økonomer havde ventet nogen justeringer af renten ifølge en rundspørge fra Bloomberg News, der havde spurgt 59 økonomer. Foto: Matt Dunham/AP

To ud af ni medlemmer i bankens rentekomité stemte dog for at hæve renten, og banken oplyser, at der i komitéen er flertal for at stramme pengepolitikken de kommende måneder.

Den ledende rente er fortsat på rekordlave 0,25 pct., mens programmet for køb af aktiver stadig er på 435 mia. pund.

Ingen økonomer havde ventet nogen justeringer af renten ifølge en rundspørge fra Bloomberg News, der havde spurgt 59 økonomer.

Det britiske pund er efterfølgende styrket med omkring 0,7 pct., så der går 0,8948 pund på en euro mod 0,9015 pund umiddelbart inden meddelelsen fra Bank of England.

Centralbanken har en målsætning om en inflation på 2 pct. om året, men de seneste tal for august var et stykke over det mål med en kerneinflation på 2,7 pct., hvilket fik flere økonomer til at spekulere i en snarlig renteforhøjelse.

- Det er da også præcis den bekymring (høj inflation, red.), der gør, at et flertal af komitémedlemmerne mener, at det kan blive nødvendigt at stramme pengepolitikken ved at sætte renten op inden for de kommende måneder, skriver senioranalytiker Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank i en skriftlig kommentar.

Danske Bank har ellers forventet, at Bank of England ville fastholde renten uændret gennem de igangværende brexit-forhandlinger mellem EU og den britiske regering.

- Men centralbanken er altså begyndt at blive mere bekymret for, om økonomien er ved at overophede, hvilket vil føre til endnu højere inflation, konstaterer Mikael Olai Milhøj.

Det er blandt andet effekten af svækkelsen af pundet efter brexit-afstemningen sidste år, der trækker inflationen op som følge af højere priser i pund på de varer, der bliver importeret til Storbritannien.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarerbranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også