Iværksætterne elsker Tyskland

Især manglende digitalisering af det offentlige bureaukrati gør det unødigt kompliceret at blive iværksætter.

Tyskerne vil gerne være iværksættere, og der er også venturekapital at få, men rammebetingelserne er ikke ideelle. Foto: AP/Jens Kalaene

BERLIN – Et højloftet lokale med rå mure, betongulv, industriel belysning, ståltrapper, en vareelevator og båndbrede – masser af båndbrede.

Den gennemsnitlige iværksætter i Dresden er fyldt 40 år, har en videregående uddannelse, har typisk 10-15 års erhvervserfaring og har en opsparing, der investeres i at realisere drømmen om at skabe egen virksomhed.

Frank Bösenberg, adm. dir., Silicon Sachsen

Dette er sindbilledet på en iværksættervirksomhed, hvad enten den ligger i San Francisco, London, Stockholm eller Berlin.

En håndfuld unge mennesker, ofte med et friskt eksamensbevis i baglommen, hver med sin bærbare computer, og man er i gang med at udvikle nye applikationer til smartphones, fylde de virtuelle hylder i en ny e-handelsbutik eller noget helt tredje.

I adskillige år har Berlin været der, hvor man bare må være, og den tyske hovedstad har tilmed i statistikker været den by i Europa, der har tiltrukket mest venturekapital.

Herfra tager vi et spring 200 km sydpå til Dresden og ”Silicon Sachsen”. Her skal man finde iværksætterne i industrikvartererne.

»Den gennemsnitlige iværksætter i Dresden er fyldt 40 år, har en videregående uddannelse, har typisk 10-15 års erhvervserfaring og har en opsparing, der investeres i at realisere drømmen om at skabe egen virksomhed,« siger Frank Bösenberg, adm. dir. for Silicon Sachsen – en sammenslutning af it-virksomheder.

Fra Dresden hopper vi igen 500 km til München, hvor Innovation Centre Denmark ligger.

»I Sydtyskland er der alle typer af iværksættere, men til forskel fra Berlin og Dresden er de her ofte tæt relaterede til store industrivirksomheder som Siemens, Bosch og BMW. Her henter de hjælp og ikke sjældent kapital. Omvendt vil deres fokuspunkt være at udvikle produkter eller løsninger, som de store virksomheder er interesserede i,« forklarer Lina Gandløse Hansen, adm. dir. for Innovationscenteret.

Billedet af Tyskland som en innovativ urkraft er ikke svært at få øje på i Berlin, Dresden eller München, men virkeligheden er mere nuanceret.

Hvis hun bliver genvalgt ved forbundsdagsvalget på søndag, hvilket meningsmålingerne peger i retning af, bliver en af kansler Angela Merkels første opgave at deltage i det såkaldte ”Digitale Topmøde” for EU’s stats- og regeringschefer i Tallinn på torsdag og fredag i den kommende uge.

I en længere årrække har Tyskland haft en officiel strategi kaldet ”Industrie 4.0”, der især har taget sigte på at eksportindustrivirksomhederne og deres underleverandører skal maksimere teknologiindholdet i deres produkter. Der sker også, men ikke i det omfang, som mange forventer af Europas industrination par excellence.

Dynamikken på dette felt kan også komme fra iværksættere, men det er ikke helt så enkelt, som det kan lyde. Ser man bort fra iværksættermiljøet i Berlin, er iværksætterne i Tyskland kendetegnet ved en grundig og meget velgennemtænkt proces, før de tager skridtet.

Iværksætterne i Silicon Sachsen har som mål at etablere en virksomhed, der gennem rolig organisk vækst kan nå et niveau på 100-150 ansatte – altså en klassisk ”Mittelstand-virksomhed”. Der er tale om iværksætteri med det lange sigte for øje.

Frank Bösenberg, adm. dir., Silicon Sachsen

»I Sachsen er mange iværksættervirksomheder den seneste halve snes år udsprunget af Global Foundries og Infinion, der fremstiller mikrochips på meget store fabriksanlæg i Dresden. Før da var det veluddannede og erfarne ingeniører, der efter Berlinmurens fald pludselig stod uden arbejde og derfor valgte at prøve selv. De fik offentlig støtte, da man gerne ville forhindre Østtyskland i at blive drænet for højt kvalificeret arbejdskraft,« fortæller Frank Bösenberg.

»I dag har vi i Sachsen 2.300 it-virksomheder med tilsammen 60.000 ansatte. En del af disse virksomheder er samlet i Silicon Sachsen, hvilket giver mulighed for erfaringsudveksling, samarbejde om deltagelse i messer og udstillinger, eksportrådgivning, o.s.v.,« føjer han til.

Iværksættere i Silicon Valley i Californien har ofte kun to mål på horisonten: Enten at blive købt af en større virksomhed, eller at gå på børsen.

I begge tilfælde er der tale om, at de venturekapitalinvestorer, der har hjulpet virksomheden på vej, gerne vil have deres investering tilbage med et afkast, der modsvarer den risiko, som de har taget.

»Iværksætterne i Silicon Sachsen har som mål at etablere en virksomhed, der gennem rolig organisk vækst kan nå et niveau på 100-150 ansatte – altså en klassisk ”Mittelstand-virksomhed”. Der er tale om iværksætteri med det lange sigte for øje,« forklarer Frank Bösenberg.

»De færreste iværksættere her har på nethinden ambitionen om at skabe et nyt Microsoft, Google eller Facebook. Det er anderledes jordnære ambitioner,« siger Frank Bösenberg, adm. dir. Silicon Valley.

Nok bliver også tyske iværksættervirksomheder købt af større aktører. Børsnoteringer er forekommer også. Mere normalt er det, at to iværksættervirksomheder fusionerer for at udnytte synergier.

»De færreste iværksættere her har på nethinden ambitionen om at skabe et nyt Microsoft, Google eller Facebook. Det er anderledes jordnære ambitioner, som vi ser, hvilket skyldes flere faktorer. Den primære er, at realiserbare ambitioner gør det lettere at tiltrække risikovillige investorer,« betoner Frank Bösenberg og fortsætter:

»Den anden er, at der i Tyskland – modsat i USA – endnu ikke er en kultur, hvor det er acceptabelt at iværksættere går ned og så prøver igen. Går man ned, bliver det husket, og dermed vil det blive væsentligt sværere at blive iværksætter igen, og bevidstheden herom er et gennemgående tema, når vi taler med iværksættere.«

Tyske iværksættere

der har modtaget mest venture kapital

Selskab

By Formål Grundlagt

Mio. euro

Delivery Hero

Berlin Madudbringning

2011

1391

HelloFresh

Berlin Madkasser

2012

364

Westwing

München Møbelhandel

2011

237

Auxmoney

Düsseldorf P2P-långivning

2007

198

SoundCloud

Berlin Musikstreamning

2007

193

Home24

Berlin Møbelhandel

2009

173

Kreditech

Hamborg Kreditværdighedsvurdering

2012

163

GoEuro

Berlin Rejsesøgemaskine

2012

146

Auto1 Group

Berlin Platform for bilhandel

2012

118

Auctionata

Berlin Online auktion

2012

96

GetYourGuide

Berlin Rejseanbefalinger

2009

96

Blue Yonder

Karlsruhe Big Data-teknologi

2008

75

Glossybox

Berlin Skønhedsprodukter

2011

72

Mister Spex

Berlin Brillehandel

2007

70

Spotcap

Berlin Långivning til SMV

2014

66

Smava

Berlin Social långivning

2005

63

Hoccer

Berlin Meddelelses app.

2009

64

Helpling

Berlin Hjemmeservice

2014

62

eGym

München Fitnessprodukter

2010

60

Outfittery

Berlin Personlig shoppingservice

2012

60

Kilde: Ernst & Young

     

Berlin har i flere opgørelser været den by i Europa, hvor der er investeret mest venturekapital.

Thomas Jørgensen, leder af handelsafdelingen, Den danske ambassade, Berlin

Prisniveauet i Dresden er overkommeligt, og det samme er i endnu højere grad tilfældet i Berlin. Derfor strømmer unge fra hele Europa og andre dele af verden til den tyske hovedstad.

»Berlin har i flere opgørelser været den by i Europa, hvor der er investeret mest venturekapital - både hvad angår antallet af investeringer og den samlede volumen af investeringer. Begge dele er også korrekt, men man skal være opmærksom på, at den samlede investeringsvolumen svinger betydeligt og påvirkes af nogle få, meget store investeringer. Her har ventureinvestorer som bl.a. Rocket Internet, der står bag e-handelsselskabet Zalando, været meget markant. Nogle investeringer har været på store trecifrede millionbeløb,« siger Thomas Jørgensen, leder af handelsafdelingen på den danske ambassade i Berlin.

Iagttagelserne bekræftes af en nylig opgørelse fra Ernst & Young (EY), der viser, at enkeltstående iværksætterfirmaer har hentet meget store beløb i ventureinvesteringer.

Delivery Hero er det iværksætteselskab i Tyskland, der har modtaget mest i venturekapital. Foto: AP/Jens Kalaene

Bureaukratiet er en afgørende forhindring, og det bliver først bedre når den offentlige sektor afbureaukratiseres gennem en hårdt tiltrængt digitaliseringsproces.

Orçun Kaya, økonom, Deutsche Bank

»Delivery Hero har siden sin etablering i 2011 i Berlin hentet 8,7 mia. kr. i venturekapital. HelloFresh, der blev etableret året efter, også i Berlin, har hentet 2,25 mia. kr. Vi ser imidlertid en klar trend til, at iværksættere med et mere moderat udviklingspotentiale har fået lettere adgang til kapital, fordi ventureinvestorerne har nogle succeshistorier, der tilmed har udviklet sig i en periode med dårlige økonomiske konjunkturer,« forklarer Thomas Prüver, partner i EY.

Det er især internetbaserede iværksættere, der har fået lettere ved at tiltrække kapital. Noget sværere er det for iværksættere, hvis idé er centreret om produkter med et højt indhold af informationsteknologi.

»I Tyskland er antallet af succesfulde iværksættervirksomheder med et nyt produkt lavt sammenlignet med andre iværksættervirksomheder. Bureaukratiet er en afgørende forhindring, og det bliver først bedre når den offentlige sektor afbureaukratiseres gennem en hårdt tiltrængt digitaliseringsproces,« siger Orçun Kaya, økonom i Deutsche Bank.

»Iværksættere af denne type har kun begrænset adgang til banklån, og vilkårene er restriktive. De politiske partier har i valgkampen lovet at ville styrke venturekapitalinvesteringer gennem skattefordele, hvilket bl.a. skal gøre det mere attraktivt for institutionelle investorer som pensionskasser at gå ind i venturefinansiering,« føjer han til.

HelloFresh lever pakker med mad og opskrifter. En efterhånden velkendt forretningsmodel, men i Tyskland har det betydet, at selskabet har fået 2,7 mia. kr. i venturekapital. Foto: AP/Daniel Naupold

München er ekstremt dynamisk, og i det hele taget er Bayern og Baden-Württemberg de to delstater, der har den højeste økonomiske vækst.

Lina Gandløse Hansen, adm. dir., Innovationscentre Denmark, München

Disse udfordringer kender man også i München, men ikke i samme omfang som i andre dele af Tyskland.

»München i særdeleshed og Sydtyskland i almindelighed har såvel industrien som pengene. Da vi etablerede Innovation Centre Denmark i 2008, var München den dominerende iværksætterscene i Tyskland, og er det fortsat i kraft af de store industrivirksomheder, der ligger i Bayern og Baden-Württemberg,« siger Lina Gandløse Hansen.

»Omkostningerne er høje i Sydtyskland sammenlignet med Østtyskland. Til gengæld er adgangen til de store industrivirksomheder af så stor værdi, ligesom universiteterne har stort fokus på iværksætteri. Tillige er en by som München ekstremt dynamisk, og i det hele taget er Bayern og Baden-Württemberg de to delstater, der har den højeste økonomiske vækst,« føjer hun til.

Innovation Centre Denmark fokuserer primært på grøn omstilling, sundhed og digitalisering. Især sidstnævnte er der hårdt brug for.

Modsat den gængse opfattelse, hører Tyskland ikke til i verdenstoppen, når det gælder digitalisering. Så langt fra endda.

I Verdensbankens årlige Doing Business-rapport, rangerer Tyskland som nr. 17, og bliver især trukket ned på dette niveau af en 114. plads, fordi det er unødigt kompliceret at starte egen virksomhed.

Den seneste rapport fra World Economic Forum om landenes informationsteknologiske parathed placerer Tyskland på en 15. plads. Den placering indtog Danmark i den forrige rapport, men er nu avanceret til en 11. plads.

Hvad der især trækker Tyskland ned, er at tysk industri ikke i nær den grad, som man skulle tro, optimerer anvendelsen af den seneste informationsteknologi i dens produkter. Tillige er digitaliseringen af den offentlige sektor i Europas største økonomi på et tankevækkende lavt niveau.

At det lille naboland mod nord, Danmark, er væsentligt længere fremme, er ikke gået ubemærket hen.

Derfor er digitalisering i den offentlige sektor på dagsordenen, når Slesvig-Holstens nye ministerpræsident Daniel Günther på mandag kommer på officielt besøg i Danmark og bl.a. skal mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen og modtages af dronningen.

Tyskland har hårdt brug for iværksættere, og derfor vil den regering, der bliver dannet efter forbundsdagsvalget søndag, komme under pres for i markant grad at skabe grundlaget for en iværksætterkultur – ikke kun i Berlin, Dresden og München, men i hele Tyskland.

 

 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.