Økonomi

Ny undersøgelse: Her er faren for boligboble størst

Stockholm er blandt de byer med størst risiko for boligboble, viser tal fra UBS-bank.

Toronto har oplevet store husprisstigninger siden finanskrisen. Foto: Wikimedia Commons, Christine Wagner

For 10 år siden begyndte finanskrisen at rase ned gennem Europa. En krise, som viste sig at blive verdensomspændende med bobler i både boligsektor og aktiemarked. Selvom boligbobler er meget vanskelige at forudse, har UBS-bank lavet en opgørelse over hvilke byer, der udviser tendenser for en fremtidig boligboble.

1. Toronto
Første by på listen er canadiske Toronto. Den østliggende by, der befinder sig blot få hundrede kilometer fra New York, har set boligpriserne stige med 50 pct. på bare fem år. Byen topper dermed UBS' liste over steder, der er i størst fare for en boligboble. Direktør for markedsanalyse ved Toronto Real Estate Board Jason Mercer, har tidligere udtalt til mediet e24.no, at høj forbrugertillid og et stærkt arbejdsmarked er nogle af grundene til, at efterspørgslen på boliger er så høj i netop denne by.

2. Stockholm
Vores skandinaviske naboer i Sverige har også en by i risikozonen - nemlig Stockholm. Den svenske hovedstad har været i farezonen i de seneste tre udgaver af UBS' Global Real Estate Bubble Index. De seneste 10 år er boligpriserne steget 60 pct. mere end lønningerne, og Stockholm er Europas hurtigst voksende hovedstad. Ifølge den anerkendte økonom Kjell Nordström kan byen nå et befolkningstal på 4,5-5 mio. inden år 2045. I dag huser Stockholm knap en mio. indbyggere.

3. München
På tredjepladsen finder vi den sydtyske by, München. Ifølge UBS er der også her høj fare for en boligboble. Boligpriserne i München er steget med 85 pct. i løbet af de sidste 10 år.

4. Vancouver
Canada er det eneste land, som har to byer i top 10 på UBS' liste. Vancouver er en af landets vestligste byer, beliggende tæt på både bjerg og hav. Selvom byen er i mindre fare end i sidste års indeks, ligger Vancouver fortsat højt på listen.

5. Sydney
I den australske millionby Sidney, er den årligt gennemsnitlige vækst i boligpriser 3,5 pct siden 1980. Det er mere end nogen anden by i UBS-undersøgelsen og placerer byen som en af de mest udsatte over for en potentiel boligboble.

6. London
15 pct. højere, end hvad de lå på for 10 år siden. Inden finanskrisen var boligpriserne i London væsentligt lavere, end hvad de er i dag. Det stiller den engelske hovedstad i farezonen ifølge UBS. I år er priserne faldet for første gang siden finanskrisen, og yderligere fald kan forekomme grundet Brexit, skriver UBS.

Blandt top 10 over de meste udsatte lande finder man også de europæiske byer Amsterdam og Paris samt Hong Kong og San Francisco.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Få historierne om de iværksættere, der har potentialet til at redefinere dele af dansk erhvervsliv. Få magasinet her
BRANCHENYT
Læs også