Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Nordmændene lever over evne: Vil bruge rekordmange oliepenge

Den norske regering lægger op til at gå lige til grænsen i forhold til, hvor mange penge den må suge ud af oliefonden.

Den norske oliefond har gjort nordmændene til nogle af verdens rigeste. Foto: Finn Frandsen/Polfoto

Den norske regering vil suge rekordmange penge ud af oliefonden næste år for at lukke et hul i statsbudgettet. Det fremgår af statsbudgettet for 2018, som regeringen i vores naboland har fremlagt tidligere i dag.

Helt konkret vil den norske regering bruge 231,1 mia. norske kroner fra oliefonden i 2018. Det er 10 mia. norske kr. mere end i år, og det er samtidig det højeste beløb nogensinde.

»Overførslen fra Oliefonden er i princippet et udtryk for, at nordmændene lever over evne. Indtægterne matcher simpelthen ikke udgifterne,« konstaterer Kim Blindbæk, der er makroanalytiker i Sydbank, i en kommentar.

Historien om Norges oliefond
  • Norges fælles sparegris blev stiftet i 1996, da nordmændene ønskede en buffer i tilfælde af faldende oliepriser eller fald i økonomien. Startkapitalen i fonden var 35 mio. danske kroner.
  • Siden er der pumpet millioner og atter millioner tønder råolie op af den norske undergrund. Det har forgyldt både statsbudgettet og oliefonden, hvis primære formål er at sikre Norges økonomiske vækst på lang sigt - i takt med at olien slipper op.
  • I dag har oliefonden en værdi på cirka 7.900 mia. norske kr., svarende til cirka 6.300 mia. danske kr. Det gør fonden til verdens største statsejede pengetank.
  • Værdien af fonden svarer til det beløb, som nordmændene i princippet ville indkassere, hvis de vekslede samtlige de aktier, obligationer, ejendomme mv., som fonden ejer, til kontanter.
  • Det er et krav til fonden, at pengene investeres i udlandet, så man mindsker risikoen for overophedning.
  • Norges Bank Investment Management, der administrerer fonden, har lavet en tæller, der viser fondens værdi løbende. Den kan du se her.

Regeringens forslag til et statsbudget er blevet offentliggjort, efter at oliefonden tidligere på året for første gang nogensinde rundede 1.000 milliarder dollars. Den store formue gør, at Norge - i modsætning til mange andre lande - ikke har det store behov for at låne penge for at finansiere et underskud på statens budget.

Kim Blindbæk peger dog på, at der med den norske regerings udspil vil forsvinde flere penge fra fonden, end der vil komme ind. Overførslen vil således overstige indtægterne med ca. 73 mia. kr., lyder vurderingen fra regeringen på baggrund af forventningerne til afkastet i oliefonde og udviklingen i olieprisen.

Samtidig går den norske regering lige til grænsen for, hvor mange penge den må suge ud af oliefonden. De 231,1 mia. kr. udgør nemlig 2,9 pct. af oliefondens saldo, og ifølge den såkaldte handlingsregel fra 2001 må der maksimalt bruges 3 pct. af fondens saldo årligt.

»Handlingsregelen sikrer blandt andet, at kommende generationer også får gavn af opsparingen. Handlingsregelen sikrer også, at Norge ikke bliver ramt af den såkaldte hollandske syge. Hollandsk syge opstår, hvis en sektor - i Norges tilfælde oliesektoren – oplever markant vækst. I det tilfælde risikerer man, at indtægterne fra olieindustrierne medfører et pres for en stærkere indenlandsk valuta, hvis pengene bare kanaliseres ud i økonomien,« lyder det fra Kim Blindbæk.

Norges oliefond er verdens største og ejer i dag 1,3 pct. af alle aktier i verden. Derudover ejer fonden over 700 ejendomme i Europa og USA, hvoraf mange ligger på nogle af verdens dyreste og mest prominente adresser.

BRANCHENYT
Læs også