Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Strateg advarer før kongetallet: En skuffelse kan udløse uro

Der er store forventninger til den amerikanske jobrapport fredag.

Foto: AP Photo/Charles Krupa

Finansmarkederne har tårnhøje forventninger til den amerikanske jobrapport fredag, efter at orkanerne i september fuldstændig udraderede tallene. Det giver ekstra spænding om tallene denne gang, forklarer chefstrateg i Nordea Philip Jagd, som ser mulig uro, hvis tallene ikke kan matche de opskruede forventninger.

- Jeg tror godt, vi kan se, at tallet kan komme så højt som 350.000 nye job, fordi det egentlig er to måneders jobvækst, vi skal have på én gang. Det giver ekstra spænding om tallet i morgen, fordi markedet godt kan blive skuffet, hvis ikke vi får et monstertal, siger Philip Jagd.

I september faldt antallet af nye job i september overraskende med 33.000, fordi orkanerne Harvey og Irma lagde gader og stræder øde og lammede store dele af det amerikanske arbejdsmarked. Alene restaurationsbranchen gik tilbage med over 100.000 nye job. Og netop fordi sidste måneds jobrapport ikke kunne bruges til ret meget, så er interessen for denne måneds tal også stor.

- Man kan godt sige, at vi jo ikke rigtig fik den temperaturmåling fra den amerikanske økonomi sidste måned, som vi plejer, og har måttet læne os op af andre indikatorer for jobmarkedet, der ikke har helt samme status og kvalitet som den private beskæftigelsesrapport.

- Alle andre økonomiske nøgletal og indikatorer fra amerikansk økonomi viser, at det stadig går rigtig godt, og derfor er forventningerne til jobrapporten høje, siger Philip Jagd.

Han maner dog til besindighed, hvis tallet fredag skulle komme skuffende ud og udløse kursfald på aktiemarkederne og rentefald i obligationsmarkedet.

- For det første anbefaler vi aldrig at handle på baggrund af enkelte nøgletal. For det andet kan det også sagtens vise sig, at nogle af de nye job først kommer i næste måneds rapport. Så hvis tallet bliver lavere end ventet handler det om at se igennem den mulige uro.

- Det skal mere ses som en afspejling af, at investorerne de seneste to måneder er blevet meget optimistiske, og den optimisme kan give sig lidt den kommende tid, hvis data ikke springer i vejret som mange forventer og håber, siger Philip Jagd.

Han mener, at eventuelle markedsudsving vil være kortvarige, og at de fleste indikatorer på den længere bane fortsat peger på en solid økonomi, stærkt arbejdsmarked og stigende indtjening hos virksomhederne - til gavn for aktiemarkederne.

BRANCHENYT
Læs også