Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Kongen af nøgletal skuffer: Svagere fremgang end ventet

Der blev skabt 261.000 arbejdspladser uden for landbruget i USA i oktober. Forventningerne lå på, at der blev skabt 315.000.

Svagere end ventet. Det er den umiddelbare overskrift på den amerikansk jobrapport, der netop er blevet offentliggjort af det amerikanske Bureau of Labor Statistics. Der blev nemlig kun skabt 261.000 jobs uden for landbruget i oktober, hvor det blandt analytikerne ifølge SME Direkt var ventet, at tallet ville ligge på 315.000.

Selv om jobrapporten skuffede, så påpeger man i Danske Bank, at tallene viser, at den amerikanske økonomi er på sporet.

»Beskæftigelsesvæksten i september var svag, hvilket skyldes de tropiske storme, som midlertidigt lammede økonomien, men som ventet er økonomien nu tilbage på sporet,« lyder det i en kommentar fra Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank.

Han peger på, at der var en del støj i rapporten for september pga. orkanerne, og at denne støj også påvirker denne jobrapport.

»Man skal huske på, at tallene er konstrueret sådan, at selv hvis man har et arbejde, men ikke modtager løn, så tælles man ikke med blandt de beskæftigede, hvorfor september-tallet nok var kunstigt svagt, hvilket gør oktober-stigningen tilsvarende kunstigt stærk,« lyder det fra Danske Bank-analytikeren.

Jobrapporten gemte ikke kun på skuffelser, for tallene for september og august er nemlig blevet revideret, så det nu viser sig, at der blev skabt 18.000 jobs i september, mens tallet for august lyder på 208.000. Da tallene for disse måneder første gang blev offentliggjort lød de på henholdsvis -33.000 og 169.000.

Jobrapporten for oktober viste samtidig, at arbejdsløsheden fortsatte med at falde. I oktober endte den således på bare 4,1 pct., mens analytikerne havde forventet, at den ville være på 4,2 pct. Selv om arbejdsløshedsprocenten faldt til bare 4,1 pct., er den for alvor endnu ikke slået igennem på lønninger, der i oktober steg med 2,4 pct. på årsbasis. Analytikerne havde ventet, at lønningerne ville stige med 2,7 pct.

Jobtallet går under navnet 'Kongen af nøgletal' på grund af dets store betydning for den amerikanske økonomi, der er verdens største. Tallet er ét af de nøgletal, man holder et ekstra vågent øje med i den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed). Centralbanken ventes at sætte renten op til december.

BRANCHENYT
Læs også