Politik

Måling: Alternativet vinder borgmesterpost fra R i København

Venstre står ifølge kommentator til katastrofevalg. Overborgmester Frank Jensen kan mønstre sikkert flertal.

Var der valg til borgerrepræsentationen i København i dag, ville Socialdemokratiet kunne indtage overborgmesterkontoret for endnu en periode med et solidt flertal i ryggen.

Sådan kan man i hvert fald læse en ny måling, Voxmeter har foretaget for Ritzau op til det forestående kommunalvalg 21. november.

Her har 695 repræsentativt udvalgte københavnere svaret på, hvad de ville stemme, hvis valget var i morgen.

Og 24,6 procent angiver at ville stemme på Socialdemokratiet med overborgmester Frank Jensen i spidsen. Enhedslisten står til at blive næststørst med 18,9 procent.

Den største forandring ser ud til at blive, at Alternativet med 9,9 procent af stemmerne vil kunne erobre en borgmesterpost.

- Med den måling er det meget sandsynligt, at Alternativet kommer til at erobre en borgmesterpost. Og dem, der kommer til at aflevere en, er De Radikale, siger Carsten Mai, der er tidligere pressechef for overborgmesteren og iagttager af københavnsk politik.

Målingen er foretaget på web i sidste uge, altså efter at den radikale borgmester Anna Mee Allerslev var trådt tilbage.

Venstre står til 5,8 procent, hvilket ifølge Carsten Mai vil være et katastrofevalg for partiet.

- Det er næsten en halvering af Venstre i forhold til kommunalvalget i 2013, konstaterer han.

- Partiet har skiftet spidskandidat midt i perioden. Det er altid en risikabel affære. Og det ser ud til at have været en rigtig dårlig idé rent vælgermæssigt.

Venstres tidligere spidskandidat, børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev, fik 13.903 personlige stemmer ved valget i 2013. Hun blev kun overgået af Frank Jensens 28.625.

Men i september sidste år tabte Pia Allerslev en afstemning til Cecilia Lonning-Skovgaard, der blev Venstres nye spidskandidat.

Flemming Juul Christiansen, der er lektor på Roskilde Universitet og blandt andet forsker i konstitueringer og kommunale koalitioner, hæfter sig ved, at målingen tyder på tilbagegang til gamle partier og de borgerlige generelt.

Det har givet plads til Alternativet.

- København tiltrækker det, man kan kalde den kreative klasse. Der er et grønt segment, som er mere tolerant over for indvandrerspørgsmålet, der ellers fylder meget i dansk politik, siger han.

- Hvor der i gamle dage var et højreorienteret dannet borgerskab, er det skiftet ud med en kulturel, kreativ klasse, der opfatter sig selv som venstreorienterede. Også selv om de økonomisk tilhører den bedre middelklasse.

BRANCHENYT
Læs også