Politik

Løkke: Et fornuftigt valg til Venstre

Venstre havde frygtet tilbagegang ved kommunalvalget, men ser ud til at få et fornuftigt valg, lyder det fra statsministeren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stemte tirsdag til Kommunal- og regionsvalget på Nyboder Skole i København. Foto: TARIQ MIKKEL KHAN/Ritzau Foto

»Alt tyder på, at Venstre har fået et flot valg.«

Sådan lyder den første reaktion fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) omkring midnat på valgnatten. Med over 80 procent af stemmerne talt op, står Venstre til at få omkring hver fjerde kryds på landsplan. Et fornuftigt resultat, mener Løkke.

»Alt tegner til, at vi får et fornuftigt valg nogenlunde på niveau med det, vi havde sidst, hvor vi fik omkring en fjerdedel af stemmerne.«

»Det er jeg meget godt tilfreds med,« siger han foran Venstres partikontor i Søllerød flankeret af næstformand Kristian Jensen og politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen.

De 25 procent til Venstre vil dog sandsynligvis skrumpe ind senere på valgnatten i takt med at valgresultaterne fra de større og overvejende røde byer tikker ind.

Venstre går samtidig kraftigt tilbage i flere kommuner i det jyske kerneland såsom Varde (-13,7 procent) Billund (-010 procent) og Thisted (-11,7 procent). Og med størstedelen af stemmerne i Ringkøbing-Skjern høster partiet tilbagegang for andet valg i træk. Ved sidste kommunalvalg tabte Venstre sit absolutte flertal i den vestjyske.

Også på Frederiksberg, hvor partiprofilen Jan E. Jørgensen er kandidat, står Venstre i øjeblikket til at gå tilbage.

Men Løkke er ikke parat til at tale om et valgnederlag:

»Lad os nu se,« siger han og hæfter sig i stedet ved de V-borgmestre, som har fået fremgang; Mors, Assens, Nordfyn og Nyborg, nævner han.

Ved seneste valg fik Venstre som nævnt omkring 25 procent af stemmerne, men under forhandlingerne på valgnatten lykkedes det partiets kandidater at indtage næsten halvdelen af landets borgmesterposter.

Dét resultat bliver nok svært at gentage, erkender statsministeren.

»Hvordan det bliver omsat i borgmesterkæder, det må vi se i løbet af nattens løb.«

»Det kan man ikke vide med sikkerhed. Det beror på nattens og måske de kommende dages forhandlinger.«

Socialdemokratiet ser ud til at udbygge positionen som det største parti på kommunalplan. Hvad siger du til det?

»Det siger jeg ikke noget til. Jeg glæder mig over, at vi har kæmpet i Venstre med 1.903 kandidater og tusindvis af frivillige.«

BRANCHENYT
Læs også