Politik

Socialdemokratiet sejrede ved kommunalvalget

Klar fremgang til Socialdemokratiet på landsplan. Venstre og Dansk Folkeparti går tilbage, mens Alternativet stormer ind i København.

S-formand Mette Frederiksen takkede tidligt på valgaftenen sine partisoldater ved Socialdemokratiets valgfest i Amager Bio i København. Foto: Stine Tidsvilde

Danskerne vågner op til et mere rødt, mindre blåt og mindre gult Danmarkskort onsdag morgen.

Med samtlige stemmer optalt står det klart, at kommunalvalgets sejrherre blev Socialdemokratiet, som har fået næsten hvert tredje stemme på landsplan.

Partiet er gået knap tre procentpoint frem og sidder på 32,45 procent af stemmerne på landsplan.

Venstre er gået 3,56 procentpoint tilbage på landsplan til 23,06 procent, og Dansk Folkeparti er blevet overhalet af De Konservative som det tredjestørste parti på kommunalplan.

De to partier endte begge lige omkring 8,7 procent.

Endnu står det ikke klart præcist hvor mange borgmesterposter, stemmerne bliver veksles til, men Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen lægger ikke skjul på, at hun er glad:

»Som det ligger nu er det så stærk en fremgang, at vi kan tillade os at være glade,« sagde hun tidligere på valgnatten.

Hun hæftede sig særligt ved gode socialdemokratiske valg i Aalborg og Odense, men også i Køge, Kerteminde og flere steder i Sønderjylland.

»Vi bider os fast både i de historisk sikre socialdemokratiske byer, men det ser også ud til, at vi begynder at vinde frem nogle steder, hvor vi ikke har haft så godt fat gennem de senere år,« sagde S-lederen og tog resultatet som et udtryk for, at nogle vælgere er ved at genvinde tilliden til Socialdemokratiet.

»Det er jeg meget, meget taknemmelig for.«

Venstre har taget imod nogle gevaldige vælgerlussinger flere steder i landet − blandt andet i Ringkjøbing-Skjern, Ikast-Brande, Vejen og Billund samt i København, hvor partiet har mistet to mandater.

Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde alligevel fundet de positive formuleringer frem, da han kommenterede det foreløbige valgresultat lige omkring midnat.

»Alt tegner til, at vi får et fornuftigt valg nogenlunde på niveau med det, vi havde sidst, hvor vi fik omkring en fjerdedel af stemmerne.«

»Det er jeg meget godt tilfreds med,« siger han foran Venstres partikontor i Søllerød og fremhævede nogle af de kommuner, hvor V er gået frem: Mors, Assens, Nordfyn og Nyborg eksempelvis.

De 25 procent til V svandt dog ind til godt 23 procent i takt med, at resultaterne fra de større, rødere byer tikkede ind. 

Alternativet stormer ind i København

I København stormer Alternativet i København med 10,5 procent af stemmerne og bliver tredjestørste parti efter Socialdemokratiet og Enhedslisten.

Partiets spidskandidat Niko Grünfeld får følgeskab af fem partifæller i borgerrepræsentationen - seks mandater i alt til det nye parti, som aldrig før har været på stemmesedlen til et kommunalvalg.

Det røde flertal i hovedstaden er fortsat massivt, og Frank Jensen (S) kan fortsætte som overborgmester selvom S og SF hver har mistet ét mandat. Enhedlisten beholdt sine 11, og De Radikale har nok åndet lettet op over kun at gå ét mandat tilbage trods af balladen om eks-borgmester Anna Mee Allerslevs bryllup på rådhuset.

DF's borgmesterdrømme brast

Indtil i år er Dansk Folkeparti gået frem ved hvert eneste kommunalvalg siden partiet blev stiftet 1995. Men ikke i år.

Partiet er gået 1,37 procent tilbage på landsplan, og på valgnatten udviklede DF's borgmesterdrømmene sig til et mareridt i både Guldborgsund og Assens.

I Guldborgsund blev René Christensen (DF) sat helt uden for indflydelse, da Guldborgsundlisten fordoblede sit stemmetal. Listens borgmester John Brædder kunne forsætte med borgmesterkæden om halsen.

Også i Assens på Vestfyn ser DF ud til at blive sat helt uden for indflydelse, efter borgmester Søren Steen Andersen (V), har lagt op til en bred konstituering uden DF:

»Vi har sagt, at vi gerne vil lave en bred konstituering, der ikke baserer sig på yderfløjene,« sagde han til TV2.

SF indtog Langeland

Det lille venstrefløjsparti SF kan juble over et kanonvalg på Langeland, hvor partiets tidligere næstformand Tonni Hansen nu kan indtage borgmesterkontoret efter fremgang på seks mandater.

Før valget sad SF ikke engang i byrådet, men nu er partiet det største i kommunen foran både Venstre og Socialdemokratiet.

Samtidig sikrede SF-tropperne sig en borgmesterpost som erstatning for Lejres Mette Touborg, som stoppede i 2016.

I København - hvor SF har siddet på posten som sundhedsborgmester med afgående Ninna Thomsen − gik partiet dog ét mandat tilbage til fem pladser i Borgrepræsentationen.

Konservative beholdt højborge

På Frederiksberg blev valgnatten en gyser med historisk vingesus: Det blå flertal overlevede kun akkurat takket være et par hundrede stemmer, som ellers ville have afsluttet 108 konservative styre i kommunen.

Konservative gik selv frem, men samarbejdspartnerne Venstre og Liberal Alliance tog vand ind og bragte flertallet i fare. Flere gange under stemmeoptællingen så Frederiksberg ud til at blive rød! Men K-borgmester Jørgen Glenthøj klarede altså skærerne og fortsætter som borgmester.

»Det kunne have været et mere klart resultat,« erkendte han, da stemmerne var talt op.

Også i Helsingør, Sorø, Vallensbæk, Høje-Taastrup og Gentofte opnåede de siddende K-borgmestre genvalg og sikrede dermed landets konservative højborge.  Og i Lyngby-Taarbæk er partiet gået hele 12,2 procent frem.

I Viborg − Søren Pape Poulsens hjemby − fik Ulrik Wilbek (V) til gengæld fravristet borgmesterkæden fra den nuværende borgmester Torsten Nielsen (K).

BRANCHENYT
Læs også