Politik

Pensionsselskaber advarer mod dyrt hul i ny opsparingsfidus for seniorer

Seniorer risikerer modregning i boligsikring og andre offentlige ydelser før pensionsalderen, hvis de følger regeringens råd om at sætte pensionspengene i aldersopsparing.

Indbetaling på aldersopsparing i stedet for ratepension vil ifølge regeringen "i vid udstrækning" forhindre, at lavtlønnede seniorer taber penge på at spare op til pension på grund af modregning i en række ydelser for pensionister. Men nu risikerer seniorerne at miste offentlige ydelser før pensionsalderen i stedet for. Arkivfoto: Helle Arensbak

En ny mulighed for at sætte op til 50.000 kr. årligt ind på en såkaldt aldersopsparing i de sidste år på arbejdsmarkedet var tænkt som regeringens løsning for tusindvis af lavtlønnede, som i dag reelt taber penge på at fortsætte med at betale ind til pension. Yderligere opsparing fører blot til modregning i folkepension, ældrecheck og andre offentlige pensionistydelser.

Nye regler for aldersopsparing

Regeringen og Dansk Follkeparti har aftalt at ændre reglerne for indbetaling til aldersopsparing, så ordningen målrettes seniorer.

De nye regler betyder, at

  • man kan indbetale op til 50.000 kr. årligt til aldersopsparing, hvis man har fem år eller færre til folkepensionsalderen.
  • alle andre kan højst indbetale 5.000 kr. årligt til aldersopsparing.

Men regeringens gode tilbud risikerer at føre til modregning før pensionsalderen - i stedet for efter, påpeger pensionsbranchen.

»Der sker blot en fremrykning af modregningsproblemet. Mange af dem, som aldersopsparing var tiltænkt som løsningen for, er de samme mennesker, der f.eks. sidder i lejebolig og modtager boligsikring eller andre offentlige ydelser, som man kan få før pensionsalderen,« siger chefkonsulent Karen Leth Jensen i forsikringselskabernes brancheforening, Forsikring og Pension.

Problemet er, at indbetaling til aldersopsparing ikke er fradragsberettiget. Derfor stiger den skattepligtige indkomst på papiret, og en række offentlige ydelser før pensionsalderen som f.eks. boligsikring er indkomstafhængige.

Dertil kommer, at en række offentlige ydelser også påvirkes af en eventuel ægtefælles indtægt, og derfor kan indbetaling til aldersopsparing også betyde, at en ægtefælle, der allerede har nået folkepensionsalderen, får nedsat sin folkepension.

Karen Leth Jensen understreger, at Forsikring og Pension arbejder konstruktivt på at finde en løsning, så aldersopsparing ikke blot fører til nye problemer med modregning.

»Vi har fundet løsninger på andre praktiske problemer sammen med regeringen, men lige her er det svært at se en vej ud,« siger hun.

Fidusen ved aldersopsparing

Modsat udbetalinger fra ratepension er udbetalinger fra aldersopsparing ikke omfattet af modregning i offentlige ydelser.

Det skyldes, at indbetalinger til ratepension er fradragsberettigede på indbetalingstidspunktet, mens man betaler skat af udbetalingen som pensionist.

Indbetaling til aldersopsparinger derimod er skattepligtig på indbetalingstidspunktet. Derfor tæller indbetalinger til aldersopsparing med i den skattepligtige indkomst i arbejdsårene.

Næstformand i LO Arne Grevsen understreger, at pensionspenge er lønkroner, som fagbevægelsen via overenskomsterne tvinger folk til at indbetale. Derfor skal regeringen tænke sig om to gange:

»Det forpligter ad H... til, at det er folks egne penge. Vi har en forpligtelse til at sørge for, at man ikke risikerer at miste penge, hvis man indbetaler til pension,« siger han.

Skatteministeriet oplyser, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) ikke har mulighed for at kommentere sagen, før han har afgivet svar til Folketinget.

Læs også
Top job