Politik

Erfaren dansker får toppost i EU-Kommissionen

Pia Ahrenkilde har arbejdet for unionen siden 1990.
Hun har tidligere været talskvinde for kommissionen, hvorfra nogen nok vil kende hende fra diverse pressemøder gennem tiden. Arkivfoto: Yves Logghe/AP

Der rykkes rundt på topposterne i EU-Kommissionens embedsværk, og et topjob er tilfaldet en dansker.

Det drejer sig om Pia Ahrenkilde, som bliver en af de fire øverste chefer i kommissionen og får jobbet som fungerende vicegeneralsekretær.

Tyske Martin Selmayr bliver som generalsekretær den øverste chef for kommissionen og bliver dermed ansvarlig for den 54-årige dansker. Han sætter sig i stolen som den blot syvende generalsekretær siden 1958.

Det oplyser EU-Kommissionen.

Den tyske advokat har været kommissionsformand Jean-Claude Junckers nærmeste rådgiver. Han får som kommissionens øverste embedsmand nu ansvaret for at implementere de politiske ønsker de næste år frem.

Han er blevet beskrevet som en dygtig, men hård hund, der har været dørvogter for adgangen til Junckers kontor.

Pia Ahrenkilde går fra en direktørstilling i kommissionen, hvor hun havde ansvar for repræsentation i EU's medlemslande.

Det bliver en erfaren kvinde, der sætter sig i stolen. Pia Ahrenkilde har arbejdet for unionen siden 1990.

Hun har tidligere været talskvinde for kommissionen, hvorfra nogen nok vil kende hende fra diverse pressemøder gennem tiden.

Karrieren i EU begyndte kort efter, at hun blev kandidat i international handel og moderne sprog fra Copenhagen Business School. Hun har desuden studeret i Paris og taler engelsk, fransk, tysk og svensk foruden modersmålet dansk.

Spanske Clara Martinez Alberola og polsk-britiske Richard Szostak bliver også en del af den øverste ledelse som henholdsvis kabinetschef og vicekabinetschef.

Danmark har få ansatte i EU-hovedstadens embedsværk. Den højest placerede dansker i EU-hovedstaden er Jeppe Tranholm-Mikkelsen, der er generalsekretær for EU's ministerråd.

Han leder forhandlingerne, når de forskellige landes embedsmænd samles for at bakse de politiske aftaler sammen.

Læs også
Top job