Politik

Minister skal forklare manglende tysk varsel om skattesvindel

Tyskland advarede ikke Danmark om skattesvindel. Hvilke konsekvenser skal det have? Det vil S vide i samråd.

Socialdemokratiet kalder skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd i sagen om svindel med udbytteskat. Foto: Nicolai Lorenzen

Socialdemokratiet kalder skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd i sagen om svindel med udbytteskat.

Det sker, efter at DR og Politiken og en række andre europæiske medier har afsløret, at tyske myndigheder kendte til planer om skattesvindel mod Danmark i 2012.

Tyskerne har begået brud på EU-traktaterne ved ikke at advare Danmark. Det mener Socialdemokratiets EU-ordfører, Peter Hummelgaard Thomsen. Han har indkaldt til samrådet.

Vil Danmark rejse en sag og bede om erstatning fra tyskerne?, vil han vide. Og han vil have svar på, hvad Danmark fremadrettet kan gøre for at samarbejde bedre med andre myndigheder i Europa, så lignende sager ikke sker igen.

- Set med danske øjne skal vi ikke bare sidde på hænderne og gøre ingenting. Vi er nødt til at holde tyskerne ansvarlige for, hvorfor disse oplysninger ikke er havnet hos os, siger Hummelgaard Thomsen.

12,7 mia. kr. er forsvundet ud af den danske statskasse. Danske myndigheder opdagede svindlen i 2015.

Det var altså tre år efter en ransagning af tysk politi i 2012, hvor politiet beslaglagde dokumenter, hvor Danmark og flere andre lande blev nævnt som mulige mål for skattesvindel.

En række europæiske medier - heriblandt Politiken og DR - kunne i sidste uge afsløre, hvordan skattemyndighederne i en række europæiske lande er blevet snydt for udbytteskat på aktier af storbanker og deres kunder.

Ifølge medierne er der svindlet for anslået 410 mia. kr.

Læs også
Top job