Politik

Skatteminister vil undersøge Danske Bank og Nordea i svindelsag

Finanstilsynet skal undersøge den såkaldte bankordning, skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) trækker nu Danske Bank, Nordea og SEB ind i udbytteskandalen til 12,7 mia. kr. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) pudser nu Finanstilsynet på de tre storbanker Danske Bank, Nordea og SEB i sagen om udbyttesvindel for 12,7 mia. kr.

Det fremgår af en pressemeddelelse, som Skatteministeriet torsdag eftermiddag har udsendt.

»Sagen om udbyttesvindel er den mest forargelige svindelsag i den nyere Danmarkshistorie, og vi har taget – og vil fortsat – tage alle midler i brug for at komme til bunds i den. Og for at sige det, som det er, så er jeg – særligt med de seneste ugers afsløringer – simpelthen ikke overbevist om, hvorvidt bankerne har levet op til deres samfundsansvar. Derfor har vi nu bedt Finanstilsynet om at gå ind i sagen,« siger Karsten Lauritzen i pressemeddelelsen.

Formålet med at involvere Finanstilsynet er bl.a. at undersøge, om bankerne ligger inde med oplysninger, som er relevante for skattemyndighedernes arbejde. Samtidig skal det vurderes, om der er gennemført de nødvendige kontroller af ejerforholdene til aktier, og om hvidvaskreglerne er overholdt.

I en årrække har Danske Bank, Nordea og SEB på vegne af Skat selv administreret den såkaldte bankordning. Den ordning gik ud på, at bankerne for sine kunder kunne anmode Skat om refusion af udbytteskat.

Ordningen var betinget af, at bankerne sikrede eller fik sandsynliggjort, at der var betalt udbytteskat af de indsendte ansøgninger, ligesom bankerne havde ansvaret for at sikre den retmæssige refusion.

Nu vil Skatteministeriet så have undersøgt, om bankerne har handlet korrekt, hvilket kræver Finanstilsynets involvering.

Samtidig med, at Danske Bank, Nordea og SEB skal undersøges i udbytteskandalen, vil Karsten Lauritzen ligeledes sætte hårdere ind over for rådgivere, der hjælper med at skatteunddrage.

»Det er helt uacceptabelt, at der i rådgivningsbranchen ikke er højere moral. Og det tyder på, at der er behov for en langt mere hård kurs fra myndighedernes side. Min holdning er krystalklar – vi skal ikke acceptere nogle former for rådgivning i skatteunddragelse,« siger han.

Læs også