Politik

Nye statslige arbejdspladser oprettes i hovedstaden

København har det seneste år fået flere statslige job. Der er brug for en ny udflytningsrunde, mener DF.

Mens regeringen fremhæver, at den flytter tusindvis af statslige arbejdspladser til provinsen, så bliver der nu også oprettet flere statslige job i København.

Det seneste år er antallet af personer med et statsligt job i hovedstadskommunerne steget med knap 700, viser en særkørsel af data, som Danmarks Statistik har foretaget for Jyllands-Posten.

VLAK-regeringen har bl.a. valgt at placere hovedsædet for tre nye styrelser i København. Senest har Sundhedsministeriet oprettet Nationalt Genom Center, der har fået 15 ansatte på Amager. Dertil kommer Nationalt ID-Center med 18 ansatte og Fiskeristyrelsen, som lige nu søger nye medarbejdere til hovedsædet i København.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har ellers fastslået, at nye statslige institutioner »som udgangspunkt« vil blive placeret uden for hovedstadsområdet.

Den ene hånd, den anden hånd

Ser man på hele perioden siden 2015 – og ikke kun det seneste år – er der i dag 700 færre statslige arbejdspladser i hovedstadskommunerne. Og selv om regeringen indtil nu har gennemført ca. 2.700 af de planlagte udflytninger, er der i dag blot 500 flere statsjob i provinsen end året, hvor Løkke-regeringen tiltrådte. Det skyldes bl.a, at der samtidig er forsvundet en række job – især i uddannelsessektoren.

Effekten er til at overse, lyder det fra Hanne Tanvig, ekspert i landdistriktsudvikling og seniorrådgiver ved Sektion for Landskabsarkitektur og Planlægning på Københavns Universitet:

»Venstre hånd har flyttet arbejdspladser ud af hovedstaden, mens højre hånd har flyttet arbejdspladser ind i hovedstaden. Så centraliseringsbølgen er ikke stoppet, selv om man har sagt, at provinsen skulle løftes.«

Tallene på bundlinjen gør det klart, at regeringens to udflytningsrunder – hver med omkring 4.000 job – ikke har været tilstrækkelige, men at »der er brug for en runde tre,« mener Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

»Det er bestemt muligt at flytte flere statslige arbejdspladser, uden at det gør ondt på København,« siger han.

Det har ikke været muligt at få et interview med Sophie Løhde (V), minister for offentlig innovation. I en skriftlig kommentar konstaterer hun, at regeringen er »i fuld gang med at flytte og etablere ca. 8.000 statslige arbejdspladser uden for København«:

»Det er tusindvis af arbejdspladser, som ellers ikke havde været der,« udtaler Sophie Løhde.

Læs også
Top job