Serier

EU til briterne: Brexit-aftale kommer ikke til at ændre sig

Storbritannien vil altid være en særlig ven, men det er slut med at forhandle om skilsmissen, siger EU-top.

Brexit - britisk farvel til EU
EU's ledere har godkendt udtrædelsesaftalen, der fortsat skal godkendes af det britiske parlament, før den kan træde i kraft. Foto: Oliver Hoslet, Pool Photo via AP.

Søndag har EU's regeringsledere nikket ja til den aftale, som Storbritannien og EU har forhandlet om landets exit fra EU. Nu skal aftalen godkendes i Storbritanniens parlament.

Aftalen vil ankomme til London med en klar besked fra EU's topfigurer: Stem for aftalen. Den står ikke til at ændre.

Sådan lyder det nemlig enstemmigt fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, EU's præsident, Donald Tusk, og EU's chefforhandler med Storbritannien, Michel Barnier, efter aftalen er godkendt.

- Jeg opfordrer dem, som skal stemme om denne aftale i Underhuset, til at stemme for denne aftale, siger Jean-Claude Juncker.

- Dette er den bedste aftale, som er mulig for Storbritannien. Det er den bedste aftale, som er mulig for EU. Det er den eneste aftale, der er mulig.

En journalist fra nyhedsbureauet Reuters spurgte Juncker, om Storbritannien kan komme tilbage og forhandle ændringer i aftalen, hvis den ikke kan godkendes i det britiske parlament i sin nuværende tilstand.

- Dette er den mulige aftale, lød det prompte og uden tilføjelser fra Jean-Claude Juncker.

Senere på samme pressemøde uddyber han dog på et spørgsmål om de britiske politikere, der ønsker at afvise den aftale, som EU's regeringsledere søndag har nikket ja til:

- Dem, som tror, at de kan få en bedre aftale ved at afvise denne aftale, bliver skuffet, siger Juncker.

Donald Tusk afviste at spekulere i teoretiske scenarier. Tidligere på pressemødet sendte han dog venlige ord over Den Engelske Kanal:

- Vi (EU og Storbritannien, red.) vil forblive venner til verdens sidste dag og dagen efter.

Ingen af de tre på pressemødet ønsker at svare på, om Storbritannien kan fortryde og undgå at forlade EU, hvis parlamentet i Storbritannien skulle ønske det.

Læs også
Top job