Serier

Merkel afviser ny brexitforhandling på møde med May

Premierminister Theresa May vandt tilsyneladende ingen indrømmelser hos Angela Merkel på møde i Berlin.

Brexit - britisk farvel til EU
Merkel har tirsdag aften til sine konservative partifæller fortalt, at hun på mødet med May forklarede, at hun ikke kan se for sig, at EU-landene igen skal forhandle om skilsmisseaftalen. Foto: Fabrizio Bensch/AP

Det kan ikke komme på tale, at EU-landene igen skal forhandle om briternes udtrædelsesaftale med EU. Det mener den tyske forbundskansler.

Den britiske premierminister, Theresa May, var tirsdag i Berlin for at drøfte den yderst vanskelige situation, som hun står i, efter at det står klart, at hun ikke har det britiske parlaments opbakning til sin skilsmisseaftale med EU.

Merkel har tirsdag aften til sine konservative partifæller fortalt, at hun på mødet med May forklarede, at EU-landene ikke vil ind i en ny forhandling om skilsmisseaftalen fra november.

- Vi har sagt, at udtrædelsesaftalen ikke bliver åbnet igen, sagde forbundskansleren ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Kansleren understregede også, at May ikke får noget ud af at forhandle bilateralt med EU-landene. EU står samlet.

En talsperson for May fortæller tirsdag ifølge britiske Press Association, at May og Merkel aftalte at "forblive i tæt kontakt", så skilsmisseaftalen kan vinde parlamentets godkendelse.

EU-præsident Donald Tusk skriver tirsdag aften på Twitter, at EU gerne vil hjælpe briterne med at få godkendt aftalen.

- Spørgsmålet er hvordan, tweeter EU-præsidenten.

Han afviste mandag en genforhandling af brexitaftalen.

25. november godkendte stats- og regeringscheferne på et EU-topmøde den aftale, som briterne og EU efter halvandet års forhandlinger var nået frem til.

Det britiske parlament skulle have stemt om aftalen tirsdag aften.

Men mandag besluttede premierministeren at udskyde den afstemning. Det gjorde hun, da det stod klart, at hun ikke ville få det nødvendige antal stemmer.

Theresa May søger juridisk bindende løfter om, at Storbritannien ikke på ubestemt tid bliver fanget i den nødplan - kaldet bagstopperen - som står i skilsmisseaftalen.

Flere EU-lande har som Merkel slået fast, at de ikke vil genforhandle.

Men flere har dog sagt, at det muligvis kan komme på tale, at man tilføjer dokumenter, der giver May nogle forsikringer, så aftalen kan vinde støtte i London.

Hun skal senere tirsdag mødes med Østrigs kansler, Sebastian Kurz, og onsdag skal hun tale med Irlands premierminister, Leo Varadkar.

Jean-Claude Juncker har flere gange sagt, at EU ikke vil genforhandle aftalen - senest tirsdag i EU-Parlamentet i Strasbourg.

Læs også
Top job