Serier

Hver brite betalte 2 pund for at stemme sig ud af EU

Det kostede næsten 130 mio. pund at afholde brexit-afstemningen i 2016, viser nye tal fra de britiske valgmyndigheder. Det svarer til to pund per borger i Storbritannien.

Brexit - britisk farvel til EU
Flere tusinder demonstrerede i London for en ny brexit-afstemning i oktober 2018. Foto: Niklas Halle'n/AFP

129,1 millioner pund eller ca. 1,070 mia. kroner i dagens pundkurs.

Så meget kostede det at organisere og afholde brexit-afstemningen tilbage i juni 2016, som endte med, at Storbritannien stemte sig ud af EU.

Det viser nye tal, som den britiske valgmyndighed Electoral Commission netop har fremlagt. Det skriver erhvervsmediet Reuters.

En ny afstemning har flere gange været nævnt af en række britiske politikere som en mulighed for at vaske tavlen ren, efter at brexit-forhandlingerne mellem Storbritannien og EU har efterladt britisk politik i et regulært kaos.

Storbritannien forlader officielt EU den 29. marts, men det står endnu ikke klart, hvilken aftale briterne ender med at få, hvis de overhovedet får en.

Brexit-afstemningen fandt sted den 23. juni 2016. Med 66 mio. indbyggere svarer det til, at det kostede hver enkelt borger i Storbritannien – uanset alder – lige knap to pund at afholde afstemningen. Det svarer i nutidens pundpriser til ca. 16,5 kr.

De knap 130 mio. pund blev blandt andet brugt på personale, stemmeoptælling, stemmesteder samt oplysningskampagner om afstemningen.

Under afstemningen var der 41.000 stemmesteder, der blev bemandet af i alt 107.000 valgtilforordnede.

Derudover hjalp 51.500 personer med at tælle stemmerne op. Med i regnestykket er altså ikke, hvad de to fløje i afstemningen, Leave- og Remain-kampagnen, brugte på reklamer og valgkamp.

Til sammenligning skønnede Økonomi- og Indenrigsministeriet ved det seneste folketingsvalg i Danmark i 2015, at det kostede lige knap 100 mio. kr. at afholde et dansk valg.

Næsten 33,6 mio. briter stemte ved afstemningen, hvilket svarer til en stemmeprocent på 72,2 pct.

51,9 pct. stemte leave, mens 48,1 pct. stemte remain.

Læs også
Top job