Politik
0

Rapport: Udenrigspolitisk Nævn fik fejlagtige oplysninger før Irak-krigen

Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller reducerede Folketingets nævn til et politisk teater, siger ekspert.

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) mørklagde information for Folketinget før omstridt Irak-krig, fastslår krigsudredning. Her ses Fogh under et hemmeligt besøg i Irak i 2004. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

BRUXELLES/KØBENHAVN/VIBY

I denne uge har tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) fået kritik for at »stramme« oplysninger og holde viden tilbage for Folketinget før Irak-krigen i 2003.

Nu viser en gennemgang af Krigsudredningens hidtil hemmeligholdte regeringsdokumenter, hvordan de to ministre i en række tilfælde helt konkret gav Folketingets Udenrigspolitiske Nævn oplysninger, der ikke passede med regeringens viden eller ligefrem var i strid med den.

Nævnet blev systematisk ført bag lyset. De snød os.

Mogens Lykketoft (S), tidl. partiformand

Det er kontroversielt, fordi regeringen ifølge grundloven skal rådføre sig med nævnet om vigtige beslutninger. Og ligesom resten af Folketinget skal nævnet informeres korrekt og fyldestgørende.

»Det er dybt problematisk, at regeringen i så vid udstrækning ikke fortæller nævnet, hvordan situationen reelt ser ud set fra regeringens bord. Nævnet lignede mest af alt et politisk teater trods medlemmernes grundlovssikrede ret til at blive orienteret,« siger seniorforsker Kristian Søby Kristensen, Center for Militære Studier.

I november 2002 opfordrede embedsmænd Per Stig til at fortælle nævnet, at der »intet krav« ville være om en ny FN-resolution før en krig. Men han holdt det for sig selv og fastholdt, at der skulle en ny beslutning til. Det gav ifølge udredningen et »fejlagtigt indtryk«.

I januar 2003 fremgik det af dokumenter i Udenrigsministeriet, at krigen var tæt på. Men i nævnet sagde Per Stig, at »intet tydede på et snarligt militært angreb«.

Og allerede i marts 2002 fik Fogh at vide, at USA ville i krig for et regimeskifte, og at forsøget på at nå en fredelig løsning i FN var en fælde for »at berede vejen til krig«. I nævnet sagde regeringen derimod konsekvent de næste otte måneder, at målet var afvæbning, og at FN-sporet var oprigtigt.

»Man kan ikke sige til nævnet, at Danmark skal deltage i en amerikansk ledet mission af en helt anden grund, når man reelt ved, at USA gør det af andre grunde,« siger professor i international politik Ole Wæver.

»De snød os,« siger daværende partiformand Mogens Lykketoft (S).

Fogh har ikke ønsket at udtale sig. Per Stig Møller afviser kritikken.

BRANCHENYT
Læs også