Politik

USA og Kina nærmer sig handelsaftale

»Mit varme venskab med Kinas præsident Xi Jinping og USA's relationer med Kina er begge meget vigtige for mig. Imidlertid har handelen mellem vores lande været meget unfair og meget, meget lang tid. Situationen er ikke længere holdbar,« siger præsident Trump. Foto: AP

USA og Kina er tæt på at indgå en handelsaftale, hvor Beijing tilbyder at sænke takster og restriktioner på blandt andet amerikanske landbrugsprodukter, kemikalier og biler, mens Washington overvejer at fjerne de fleste - måske samtlige - sanktioner mod kinesiske produkter, der blev indført sidste år.

Det skriver The Wall Street Journal.

Forhandlingerne mellem de to lande går nu ind i den sidste fase, og ifølge personer med kendskab til forhandlingerne er det er sandsynligt, at en aftale kan blive underskrevet på et topmøde mellem de to statsledere omkring den 27. marts.

Kilder fra begge sider af forhandlingsbordet understreger dog samtidig, at der fortsat er bump på vejen, inden en formel aftale kan realiseres.

Det mislykkede topmøde mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og den nordkoreanske leder, Kim Jong Un, ventes at blive en joker i forhandlingerne mellem USA og Kina. Håbet blandt amerikanske embedsmænd er, at Beijing tolker resultatet som en amerikansk modvilje til at indgå en utilfredsstillende aftale, men frygter, at den kinesiske præsident, Xi Jinping, tænker anderledes og fornemmer, at Trump er desperat efter en sejr.

- Hans fejlslåede forsøg på at nå en aftale i Vietnam øger presset på ham for at færdiggøre aftalen med kineserne, siger Fred Bergsten fra det internationale økonomiinstitut i Washington til The Wall Street Journal.

En forløsning på handelstvisten mellem de to lande vil blive modtaget med glæde af markederne, der allerede har reageret positivt på nyhederne om en mulig aftale, skriver avisen.

Læs også