Politik

EU vil låse bagdøren for kinesisk spionvirksomhed

Mange af bekymringerne om 5G-netværket omhandler det kinesiske telefirma Huawei. Foto: Imaginechina via AP

De forestående planer om et kinesisk 5G-netværk flere steder i Europa er bekymrende, og det skal EU gøre mere for at håndtere.

Det mener EU-Parlamentet, der opfordrer til handling på EU-plan mod de sikkerhedstrusler, der kan være forbundet med Kinas voksende teknologiske tilstedeværelse i EU.

Helt konkret har parlamentet stemt om, at der skal oprettes den første ordning for certificering for cybersikkerhed. Den skal gælde i hele EU.

Den skal sikre, at produkter, processer og tjenester, der sælges i EU-landene, opfylder en række standarder for cybersikkerhed.

Det er særligt påstandene om, at kineserne ved etableringen af 5G-netværket kan have indbyggede "bagdøre", der bekymrer EU-Parlamentet.

"Bagdørene" kan gøre det muligt for kinesiske myndigheder at få uautoriseret adgang til private og personlige data, lyder mistanken.

Forordningen blev vedtaget med 586 stemmer for, 44 imod og 36 hverken for eller imod.

- Denne lovgivning gør det muligt for EU at holde trit med sikkerhedsrisiciene i den digitale verden i de kommende år, siger den tyske ordfører, Angelika Niebler.

- Lovgivningen er en hjørnesten i Europas bestræbelser på at blive en global aktør inden for cybersikkerhed. Forbrugerne og industrien skal kunne have tillid til it-løsninger.

Mange af bekymringerne om 5G-netværket omhandler det kinesiske telefirma Huawei.

I Danmark står selskabet til at få en hovedrolle i TDC's opbygning af 5G-netværket. Men i flere vestlige lande er Huawei blevet udelukket på grund af mistanke om spionage fra de kinesiske myndigheder.

Det er dog endnu uvist, om TDC ender med at bruge Huawei som leverandør.

Det næste skridt er nu, at EU's medlemslande formelt skal godkende forordningen, der tirsdag blev vedtaget af parlamentet.

Læs også