Ledige og førtidspensionister tvinges til at spare op – højtuddannede står til at få pengene
Regeringen tager fra danskere på overførselsindkomst og giver til højtuddannede med ny obligatorisk pensionsordning for modtagere af overførselsindkomst, lyder kritikken.
Regeringen og DF vil gøre det obligatorisk for danskere på overførselsindkomst at spare op til pension, men pengene vil gå til at forsøde tilværelsen for de pensionister, der lever længst, og det er ikke dem, der nu tvinges til at spare op.
Sådan lyder kritikken fra nogle af landets helt tunge fagforbund og pensionskasser samt en række handicaporganisationer.
Tværtimod vil en ny obligatorisk pensionsopsparing for dagpengemodtagere, førtidspensionister og andre på overførselsindkomst endnu engang bidrage til at omfordele fra de grupper i samfundet, som lever kortest, til højtuddannede og højtlønnede, der har udsigt til flere leveår end gennemsnittet.
Det skyldes, at det nye obligatoriske pensionsbidrag skal indbetales til ATP, og ATP udbetales som en livsvarig ydelse i portioner, der er udregnet efter en gennemsnitlig forventet restlevetid.
»Det vil være en ulempe for personer i store grupper på arbejdsmarkedet, der har kortere restlevetidsforvetninger - f.eks. ikke-faglærte, faglærte og førtidspensionister - end andre grupper - f.eks. akademikere og andre højtuddannede - at få deres pensionsbidrag indbetalt til ATP, hvor der foregår en systematisk og betydelig omfordeling fra "korte" liv til "lange" liv,« siger adm. direktør i Pensiondanmark, Torben Möger Pedersen.
Faktum er at mange af vores medlemmer dør, inden de overhovedet når at blive pensionister.
Pensiondanmark og Industriens Pension har ligesom 3F og Dansk Metal skrevet til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) med deres kritik af omfordelingen.
De mener, at det bør være muligt at sætte pengene ind i et pensionsselskab efter eget valg. F.eks. der, hvor man som dagpengemodtager i forvejen har en arbejdsmarkedspension fra sit tidligere job, og hvor man deler restlevetidsforventninger med nogen, som "ligner" en.
Regeringen har dog afvist at åbne for indbetalinger til andre end ATP af hensyn til administrationsomkostningerne.
Også en række handicaporganisationer kritiserer den nye ordning.
»Faktum er at mange af vores medlemmer dør, inden de overhovedet når at blive pensionister. For flere muskelsvindsdiagnoser er det usædvanligt at blive mere end 40 år,« siger udviklingschef i Muskelsvindfonden, Jørgen Lenger.
Beskæftigelsesordfører i Dansk Folkeparti Bent Bøgsted forsvarer placeringen hos ATP.
»Vi har fået at vide, at det er det administrativt letteste. Men jeg kan da godt forstå, at pensionskasserne og fagforeningerne gerne vil have penge selv at investere,« siger han.