Politik

Underhuset sagde nej til alle alternative veje for brexit

Det var tæt på for et forslag om en toldunion, men alle forslag faldt, da Underhuset onsdag aften stemte om en alternativ udvej af brexit-kaosset.

Artiklens øverste billede
Underhuset har nedstemt Theresa Mays brexit-aftale og har nu også stemt nej til otte forslag til alternative løsninger. Arkivfoto: Mark Duffy/AP

LONDON

Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej og nej.

Samtlige otte forslag til at finde en alternativ løsning på brexit blev afvist af Underhuset onsdag aften.

Dermed har Underhuset nu både afvist premierminister Theresa Mays brexit-aftale (to gange) og de otte mest oplagte alternative løsninger.

Afstemningerne onsdag var netop et forsøg på at finde en anden brexit-udvej end Theresa Mays brexit-aftale med EU, som hun i fire måneder ikke har været i stand til at få et flertal for.

Et forslag om at bløde brexit op og indgå en toldunion med EU var dog tæt på et flertal. 264 parlamentsmedlemmer var for, 272 imod. Var forslaget blevet vedtaget, skulle May ifølge forslagsstillerne tage til Bruxelles og forsøge at få en aftale om en toldunion, som hun selv er indædt imod.

Et forslag om at sende enhver brexit-løsning til en bekræftende folkeafstemning klarede sig også relativt godt, men opnåede ikke flertal. Her var 268 for og 295 imod. 

I januar faldt Theresa Mays brexit-aftale med 432 mod 202 stemmer, og tidligere i marts faldt den med 391 stemmer mod 242. Både toldunionen og folkeafstemningerne klarede sig altså bedre end Mays aftale. Det var dog kun såkaldt ”indikerende afstemninger” onsdag aften, og derfor kan de ikke helt sammenlignes med afstemningerne om May-aftalen. 

Se alle otte forslag og deres stemmetal i bunden af artiklen.

Ifølge Underhusets speaker (formand) John Bercow er det meningen, at der skal arbejdes videre med de alternative løsninger på mandag.

Det er muligt, at Theresa May i en sideløbende proces fremsætter sin egen brexit-aftale for tredje gang torsdag eller fredag. May lovede tidligere onsdag sin parlamentsgruppe at gå af, hvis bare hendes aftale blev godkendt. Det ser dog stadig svært ud, ikke mindst fordi Mays nordirske støtteparti DUP fortsat ikke vil stemme for.

”No deal” - faldet

For: 160

Imod: 400

Forslagsstillere: John Baron (konservativ) m.fl.

Indhold: Dette er det mest enkle af alle forslag og kræver ikke nye møder med EU. Storbritannien skal forlade EU den 12. april uden en aftale. Det er det hårdest mulige brexit.

Det Indre Marked 2.0 - faldet

For: 188

Imod: 283

Forslagsstillere: Nick Boles (konservativ) sammen med bl.a. Stephen Kinnock (Labour).

Indhold: Storbritannien bliver i Det Indre Marked på en ordning lig den, Norge har (EØS/EFTA-samarbejdet). Men derudover skal Storbritannien – modsat Norge - have en toldunion med EU. Det er en meget blød udgave af brexit.

Det Indre Marked uden toldunion - faldet

For: 65

Imod: 377

Forslagsstillere: George Eustice (konservativ) m.fl.

Indhold: Består ligesom forslaget fra Boles/Kinnock af permanent adgang til Det Indre Marked via EØS/EFTA-samarbejdet, men har ikke toldunionen med. Det er en blød udgave af brexit.

Toldunion - faldet

For: 264

Imod: 272

Forslagsstillere: Ken Clarke (konservativ) m.fl.

Indhold: Storbritannien skal efter brexit indgå i en toldunion med EU. Det er en blød udgave af brexit.

Labours alternative plan - faldet

For: 237

Imod: 307

Forslagsstillere: Jeremy Corbyn (Labours formand) m.fl.

Indhold: Regeringen skal forfølge Labours brexit-plan, som bl.a. omfatter en toldunion, tæt samhørighed med Det Indre Marked, fortsat deltagelse i EU-programmer indenfor miljø, uddannelse m.v., deltagelse i den europæiske arrestordre, løbende tilpasning af britiske regler for bl.a. arbejderrettigheder, så de altid er på mindst samme niveau som EU’s. Dette er også et blødt brexit.

Aflys brexit hvis ”no deal” truer - faldet

For: 184

Imod: 293

Forslagsstillere: Joanna Cherry (Det Skotske Nationalparti) m.fl.

Indhold: Indfører en aflysning af brexit som en sidste nødbremse mod ”no deal”. ”No deal” sker automatisk, hvis Underhuset ikke får flertal for noget andet før den 12. april. Og i det tilfælde skal Storbritannien så benytte sin mulighed for egenhændigt at standse udmeldelsen af EU (også kaldet artikel 50-processen efter en paragraf i Lissabon-traktaten).

Ny bekræftende folkeafstemning - faldet

For: 268

Imod: 295

Forslagsstillere: Margaret Beckett (Labour) m.fl.

Indhold: Uanset hvad parlamentet enes om, skal der være en bekræftende folkeafstemning, før det føres ud i livet.

Malthouse-kompromisset - faldet

For: 139

Imod: 422

Forslagsstillere: Marcus Fysh (konservativ)

Indhold: Handler om det stærkt komplicerede Malthouse-kompromis, som i januar blev lavet for at forsøge at forene de forskellige, konservative fløje - hvilket stort set lykkedes. Det er ikke en permanent, varig løsning, men skal sikre ro i de første år efter brexit. Omhandler bl.a. en »stilstandsperiode« på op til to år. Her fortsætter briterne med at betale til EU’s kasser. Til gengæld skal forhindringer for (told)fri handel med EU væk i perioden. Der skal findes alternative løsninger på den irske grænse, så man undgår det upopulære ”irske bagstop”.

De manglende

Der var fremsat i alt 16 forslag, men speaker John Bercow udvalgte kun 8 til afstemningen. Det er normal praksis, at speakeren ikke udvælger alle forslag. Regeringen valgte ikke at indstille Theresa Mays brexit-aftale som en af mulighederne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.