Serier

Partifæller vil blokere for en af Mays brexit-muligheder: »Det vil bare gøre tingene værre«

Én af Theresa Mays muligheder for at sikre sin brexit-aftale er et tidligt parlamentsvalg. Men det vil hendes parti ikke være med til.

Brexit - britisk farvel til EU
Theresa May i Underhuset, hvor hendes brexit-aftale fredag blev forkastet for tredje gang. Foto: UK Parliament/Mark Duffy via Reuters

Theresa May antydede fredag, at hun leger med tanken om et nyt parlamentsvalg. Efter at premierministerens brexit-aftale fredag blev nedstemt i Underhuset for tredje gang sagde May, at man var ved at »nå grænsen« for brexit-processen i »dette« underhus.

Altså kunne det tyde på, at premierministeren overvejer at forsøge at få udskiftet nogle af de genstridige parlamentsmedlemmer. Et parlamentsvalg ville i det tilfælde kunne give en ny sammensætning af mandaterne og dermed bryde det politiske dødvande, hvor der ikke kan samles flertal for nogen af de fremlagte brexit-løsninger.

Men det vil flere af medlemmerne i Mays eget konservative parti absolut ikke være med til.

»Hvis vi får et valg, før brexit-problemet er løst, vil det bare gøre tingene værre,« siger Alan Duncan, som er en del af Theresa Mays regering, ifølge The Guardian.

»Løsningen er ikke et valg, så jeg ville stemme imod det. Vi bør hellere finde en løsning i parlamentet og derpå få aftalen godkendt ved en folkeafstemning,« siger det konservative parlamentsmedlem Antoinette Sandbach.

Den britiske justitsminister, David Gauke, er enig med parlamentsmedlemmerne. Til Reuters siger justitsministeren, at han ikke kan se, hvordan et parlamentsvalg ville kunne føre til nogen løsning på brexitkrisen.

Flere britiske medier skriver, at flere konservative parlamentsmedlemmer »er rasende« over udsigten til et parlamentsvalg og derfor vil blokere for, at Theresa May kan udskrive valget før tid.

Oppositionspartiet Labour, derimod, har krævet et snarligt valg.

»Underhuset har gjort det klart, at hendes aftale skal laves om. Der skal findes et alternativ. Hvis premierministeren ikke kan acceptere det, bør hun gå af. Ikke en dag ude i fremtiden, men nu, så vi kan få dette lands fremtid på plads gennem et valg,« siger Labours leder Jeremy Corbyn ifølge Sky News.

Næste valg skal først afholdes i 2022, men der kan udskives valg i utide, hvis to tredjedele af parlamentets medlemmer stemmer for, eller hvis regeringen taber en mistillidsaftemning ved almindeligt flertal og ikke formår at danne en ny regering inden for en tidsramme på 14 dage.

Flere eksperter har over for The Guardian vurderet, at der »ikke er nogen chance« for, at parlamentet vil gå med til et valg, så længe Theresa May sidder på magten.

Theresa May har lovet at gå af, når den brexit-aftale, som hun har brugt årevis på at forhandle hjem med EU, er vedtaget i én eller anden form.

Hidtil har der dog ikke været flertal for én eneste af løsningerne. Og den 12. april, når EU’s frist udløber og det såkaldte ”hårde brexit” bliver en realitet, nærmer sig hastigt.

Hvis ikke Storbritannien får vedtaget en aftale inden den dato, vil briterne forlade EU uden nogen form for udtrædelsesaftale.

Formanden for Det Europæiske Råd Donald Tusk har indkaldt til brexit-krisetopmøde den 10. april.

Læs også