Politik

Aftale om ny seniorpension er på plads

Hovedformålet med aftalen er, at flere nedslidte borgere kan gå på pension tidligere end folkepensionsalderen.

Artiklens øverste billede
Det Radikale Venstres Morten Østergaard, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl præsenterer aftale om seniorførtidspension, i Beskæftigelsesministeriet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den formentlig sidste store knast inden valgudskrivelsen er faldet på plads.

Efter flere måneders forhandlinger har VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale torsdag indgået en aftale om en ny seniorpension.

Ordningen skal erstatte den nuværende ordning med seniorførtidspension.

Fremover skal man kunne ansøge om at komme på seniorpension, hvis man har en arbejdsevne på 15 timer om ugen eller mindre, når man har seks et halvt år tilbage før folkepensionsaldereren.

Det er et år tidligere end i dag, hvor man kan søge om seniorførtidspension fem år før folkepensionsalderen.

Man skal dog fortsat have haft såkaldt »langvarig tilknytning« til arbejdsmarkedet. Det vil sige 20-25 års sammenlagt beskæftigelse.

»Det er en væsentlig forbedring i forhold til i dag,« siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Han betegner den nye mulighed som en »ret« til at søge og lægger desuden vægt på, at aftalen er bred, og dermed »levedygtig« i fremtiden − underforstået; efter det kommende folketingsvalg.

Ifølge aftalepartierne vil ændringerne betyde, at over 17.000 personer bliver omfattet af den nye seniorpension, når den er fuldt indfaset i 2025.

Ordningen skal træde i kraft den 1. januar 2020. Det kræver dog, at partierne bag også har flertal på den anden side af valget (Spoiler: Det ser de ikke ud til at have, ifølge vores seneste meningsmåling, med mindre andre partier tilslutter sig).

Tilfredshed hos R og DF

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener at partierne har grund til at være stolte over resultatet af de langstrakte forhandlinger:

»Det har været vigtigt for os at vise, at det her ikke bare er politiske diskussioner. Vi udmønter diskussionerne i noget, der rent faktisk får betydning for nedslidte,« siger han.

De Radikales leder Morten Østergaard understreger, at ordningen vil gælde alle, uanset job og uddannelse:

»Det er det vigtigste for os. At nutidens nedslidte ikke skal være kastebold i valgkampen. Vi forventer, at 5000 personer vil gå ind i ordningen hver år. Det vil vi holde øje med for at sikre, at den får effekt,« siger Morten Østergaard.

Mindst ét afgørende spørgsmål udestor dog stadig. Med aftalen er der nemlig ikke taget stilling til, hvem der skal stå for vurderingen af borgernes arbejdsevne. Det skal først afklares senere, fremgår det.

Da den nuværende seniorførtidspensionen blev indført, var forventningen, at 8.000 personer ville blive omfattet, men der var kun omkring 1.200 ved den seneste opgørelse.

Tidligere tilbagetrækning har været et varmt emne på Christiansborg, siden Socialdemokratiet satte det på dagsordenen med løftet om at give visse grupper nedslidte arbejdere en decideret rettighed til at kunne forlade arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen. S blev dog sendt ud af forhandlingerne, som fortsatte mellem regeringen, DF og Radikale.

I takt med at danskerne lever længere, har politikere ad flere omgange besluttet at hæve pensionsalderen gradvist.

Med velfærdsforliget fra 2006, som ifølge Finansministeriet er en hjørnesten i at sikre en sund økonomi i fremtiden, vedtog VK-regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale, at pensionsalderen skulle følge med den stigende levetid.

Hovedsigtet var, at alle borgere i snit skulle have 14,5 år på pension i forhold til den gennemsnitlige levealder.

Hvert femte år beslutter Folketinget, om pensionsalderen skal stige yderligere med 15 års varsel. I 2011 lavede et flertal en aftale om senere tilbagetrækning. Senest i 2015 blev forliget bekræftet igen, da forligspartierne vedtog, at folkepensionsalderen i 2030 skal hæves fra 67 år til 68 år.

Dokumentation: Læs hele aftalen om seniorpension her (pdf).

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.