Politik

FN i lækket rapport: Menneskeheden er i fare

En skræmmende biodiversitetskrise kræver handling nu, advarer forskere.

En brand i  Chapada dos Veadeiros National Park i Brasilien i 2017, der menes at have været påsat, lagde 54.000 hektar øde. Branden gik hårdt ud over dyrebestanden i nationalparken, der er på Unescos verdensarvsliste. Foto: Fernando Tatagiba/ AFP

En række af verdens førende forskere i FN-regi slår nu alarm kort før udgivelsen af den måske hidtil største samlede undersøgelse af livet på Jorden, skriver The Guardian. Op mod én mio. dyrearter risikerer udslettelse, mange indenfor årtier, fremgår det af et lækket udkast til den 1.800 sider store rapport om klodens tilstand.

Rapporten beskriver menneskers levevilkår i dag såvel som i fremtiden samt vilde dyrs udsigter. Konklusionen er, at eksistensen for kommende generationer af mennesker står på spil i forhold til basale livsvilkår som fødevarer, rent vand og et stabilt klima, hvis ikke der sker drastiske ændringer, når det gælder tabet af biodiversitet.

»Der er slet ingen tvivl om, at vi mister biodiversitet i en helt uholdbar skala, hvilket vil påvirke menneskeden både nu og for kommende generationer. Til gengæld er der en række tiltag man kan gøre, hvis både dyr og menneskers behov skal tilgodeses,« siger Robert Watson, formand for IPBES, The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services.

Forfatterne til rapporten om biodiversitet, der er den første store globale beskrivelse i 15 år, håber, at den vil skubbe arternes uddøen frem i rampelyset på linje med klimaforandringerne.

Rapporten er en sammenfatning af akademiske studier spændende fra for eksempel plankton i verdenshavene, honningbier og forholdene i Amazonas. Og den vil i højere grad end tidligere flytte sit fokus fra initiativer til beskyttelse af individuelle arter og habitater til forbrugeradfærd herunder forbrug og handel for på den måde af nå de overordnede mål.

FN-rapporten opridser også nogle scenarier, der vil følge som konsekvens af beslutninger taget af regeringer, virksomheder og private i de kommende år.

Mike Barrett, direktør for bevarelse og videnskab i World Wildlife Foundation, WWF, er klar i mælet:

»Der er ingen tid at spilde. Man kan kun håbe, at der endnu er tid til at rette op på udviklingen«.

Forskernes håb er også at gøde jorden med henblik på at påvirke beslutningstagere og verdensopinionen frem mod slutningen af 2020. Her er Kina vært ved et stort FN-biodiversitetsmøde i Kunming, der skal resultere i nye 20-årsmål på en række områder. Kort efter skal der være et FN-topmøde om klimaforandringer med henblik på at afløse Paris-aftalen. Sidstnævnte møde skal finde sted i enten Storbritannien, Italien, Belgien eller Tyrkiet.  

BRANCHENYT
Læs også