Politik

Japan og Kina rykker tættere sammen

Presset fra Donald Trumps handelskrig er fundamentet for et spirende forår mellem de østasiatiske arvefjender Kina og Japan.

Optøningen mellem Japan og Kina slog igennem under den japanske premierminister, Shinzo Abes, besøg i Beijing i efteråret. Her hilser Abe (t.v.) hjerteligt på Kinas præsident, Xi Jinping, der kommer til Japan to gange inden for det næste halve år. Foto: The Yomiuri Shimbun via AP Images

Der er forår i luften mellem Kina og Japan.

Ikke sådan et vildt voksende, spraglet blomsterflor, men en langsom systematisk optøning af de frosne relationer mellem Østasiens gamle arvefjender.

Belært af erfaringerne tager de lokale kommentatorer alle de forbehold, der kan tages. Det har før vist sig, at nye varmere tilnærmelser var kortvarige. Så den generelle røde tråd er, at 2019 er en slags prøveår, hvor det vil vise sig, om de milde vinde skaber en mere permanent afspænding.

De nye forbedrede relationer har én afsender: Donald Trump. Den usikkerhed, som den amerikanske præsident har skabt om de handelspolitiske og geopolitiske forhold i Østasien, har fået Japan og Kina til at bevæge sig over mod en mere regionalt strategisk position i forhold til hinanden.

Gennem de seneste tre årtier har relationerne været som en prop på det bølgende hav. Op og ned afhængig af stormstyrken. De nåede et foreløbigt lavpunkt i 2012, paradoksalt nok efter at de i fællesskab havde gennemført og offentliggjort et studium over japanske krigsforbrydelser i Kina frem til afslutningen af Anden Verdenskrig.

Det er den fortid og den manglende fælles fortolkning af begivenhederne, der er den væsentligste modsætning. I 2012 gik det galt i en serie af uheldige episoder lige fra en strid om nogle øer til Kinas eksportstop for sjældne jordmetaller. Retorikken blev skruet så højt op, at der på begge sider udbrød fjendtlige demonstrationer og deciderede uroligheder i flere kinesiske byer. Truslerne mod japansk ejendom var så ildevarslende, at flere store japanske virksomheder valgte at flytte deres fabrikker ud af Kina.

Trump på besøg

Men efter mange års balance har handelskrigen nu fået dem til at rykke tættere sammen. Krigen rammer nemlig også Japan, der ligesom Kina har et velpolstret handelsoverskud med USA og et marked, som sagt på jysk er vanskeligt tilgængeligt for amerikanske produkter.

Som USA’s allierede har japanerne til dels kunnet bevæge sig under radaren, men blev dog ramt af tolden på stål og aluminium. Det var noget af dét, der blev talt om, da Donald Trump i slutningen af maj var på officielt besøg i Japan.

Den amerikanske præsident kommer på besøg i landet igen allerede i slutningen af juni i forbindelse med G20-mødet i Osaka.

Japan og Kina

Den japanske militarisme og kolonipolitik fra slutningen af 1800-tallet og frem til afslutningen af Anden Verdenskrig i 1945 gik hårdest ud over Kina og Korea.

Japan underlagde sig Taiwan allerede i 1895 efter Kinas nederlag i den første kinesisk-japanske krig.

Korea blev koloniseret i 1910 og først befriet i 1945.

Japan invaderede Manchuriet i 1931 og grundlagde kolonien Manchukuo med den afsatte kinesiske kejser som regent.

Den 2. kinesisk-japanske krig begyndte med Japans invasion i 1937 og varede i otte år indtil verdenskrigens afslutning.

Krigen kostede mellem 17 og 22 millioner civile kinesere livet, og det anslås, at mindst 1,3 millioner kinesiske og en halv million japanske soldater omkom.

De japanske styrker begik blodige overgreb mod den civile befolkning, blandt andet i en berygtet massakre i byen Nanjing.

Det var også i det nordlige Kina, at Japan grundlagde de koncentrationslejre, hvor der blev gennemført tusindvis af medicinske eksperimenter på levende fanger.

Japan og Kina genoprettede de afbrudte diplomatiske forbindelser i 1972.

Det første spæde tegn på de forbedrede relationer mellem Japan og Kina blev leveret under den japanske premierminister Shinzo Abes besøg i Beijing i oktober. Der blev ikke snakket fortid, og Kina kritiserede ikke opgraderingen af Japans forsvar til en proaktiv styrke. Tværtimod blev Japan inviteret med til fejringen af den kinesiske flådes højtprofilerede 70-års jubilæum og deltog i sidste måneds festligheder med en destroyer.

Markederne åbnet

Det vigtigste var dog, at Kina ophævede forbuddet mod import af japanske landbrugsprodukter. Det har været i kraft siden Fukushima-katastrofen i 2011. Nu er markederne blevet åbnet som en gardering for begge, hvis situationen i forhold til USA spinder ud af kontrol.

Abes besøg er i dette forår fulgt op af stribevis af besøg af japanske delegationer. Samtidig har diplomatiet fået accept af præsident Xi Jinpings tilstedeværelse ved G20-mødet. Det er første gang, at Xi er i Japan som kinesisk præsident, og helt usædvanligt er der yderligere aftalt et officielt statsbesøg til efteråret.

Til den tid vil både Japan og Kina være klar over, hvilken vej vinden blæser i Washington og kan begynde at koordinere en fælles strategi for at mindske skaderne.

Som erhvervsmagasinet Nikkei Asian Review konstaterer: »Den nervøse optøning af de kinesisk-japanske relationer er deres fælles forsikringspolitik, et værn mod den usikre natur af deres handelsrelationer med USA«.

BRANCHENYT
Læs også