• For abonnenter
Politik

Han satte livet på spil for Danmark – nu vil PET fratage ham en ret, som alle andre borgere har

Morten Storms arbejdsskadesag afdækker et dilemma, hvor situationen for den tidligere PET-agent og PET selv er uholdbar, lyder det fra politikere og uafhængige jurister.

Artiklens øverste billede
Morten Storm med sine føringsofficerer fra PET på teambuildingkursus i Den Blå Lagune på Island. Privatfoto

Morten Storm føler sig trampet på og chikaneret af Politiets Efterretningstjeneste.

»Hvis PET kommer igennem med det her, lever vi i en bananrepublik og ikke i en retsstat. Så er kilder som mig, der har arbejdet for PET, retsløse,« siger Morten Storm.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, AES, afgjorde den 11. marts, at Morten Storm har pådraget sig en arbejdsskade, da han virkede som PET-agent i perioden 2007-2012.

Afgørelsen vakte international opsigt, fordi en officiel dansk myndighed - trods PET’s tavshed om spørgsmålet - for første gang fastslog, at Morten Storm rent faktisk var PET-agent.

PET har et væsentligt ansvar for hans psykiske tilstand og har været med til at nedbryde ham. Derfor må tjenesten også vise et vist storsind og gå i større sko, end man gør. Det er ikke moralsk i orden, det her.

Gorm Toftegaard Nielsen, professor emeritus

Men nu har PET klaget over afgørelsen fra AES, og det er et tre sider langt klagebrev fra PET-chef Finn Borch Andersen, som Morten Storm reagerer skarpt på.

For PET vil fratage Morten Storm den mulighed, som alle andre borgere har for at få afgjort hos AES, om de har fået en arbejdsskade og er berettiget til godtgørelse og erstatning. PET-chefen mener, at loven, som giver borgerne mulighed for at få anerkendt en fysisk eller psykisk skade som erhvervsbetinget, ikke gælder for PET’s kilder. PET-loven trumfer alle love i den forbindelse, lyder påstanden.

»PET føler sig hævet over loven og vil fratage mig rettigheder, som gælder for alle andre i det her land. Det er absurd og rystende,« siger Morten Storm, der får opbakning fra både politikere og uafhængige jurister.

Sporede terrorledere

Afgørelsen i Morten Storms arbejdsskadesag traf AES på baggrund af den samme dokumention, som Jyllands-Posten baserede sine afsløringer på i 2012-2013, bl.a. lyd- og videooptagelser af samtaler med PET- og CIA-agenter, pengeoverførsler fra PET til Morten Storm og andre dokumenter.

Morten Storms samarbejde med PET og den amerikanske efterretningstjeneste CIA gik bl.a. ud på at spore terrorledere, som stod på USA’s dødsliste. En af dem, som Morten Storm opnåede fortrolighed hos under dække af at være militant islamist, al-Qaeda-lederen Anwar Al-Awlaki, blev dræbt i et amerikansk droneangreb i Yemen i september 2011.

Hør hemmelig optagelse, hvor CIA-agent fortæller Morten Storm, at den amerikanske præsident kender ham

CIA i hemmelig optagelse: Obama kendte til dansk agent

Hør hemmelig optagelse, hvor PET forsøger at købe Morten Storm til tavshed

Hør hvordan PET forsøgte at købe agent til tavshed

Se videodokumentar om, hvordan PET-agent skaffede en kone til topterrorist

JP-Dok: Se hvordan PET-agent skaffede kone til topterrorist

PET har i sagen om Morten Storm fulgt sit princip om ikke at be- eller afkræfte, om han var PET-agent. Det gør tjenesten også i sin klage over afgørelsen fra AES. Her slår PET-chef Finn Borch Andersen i stedet på PET’s behov for at beskytte sine kilder.

Hævet over andre love?

PET har brug for hemmelige kilder, som ikke må afsløres. Det kan i yderste tilfælde være forbundet med livsfare og kan skade formålet med PET’s arbejde, hvis de afsløres, skriver han. Derfor, fremhæver han, fremgår det af PET-loven, at vederlag til kilder ikke medregnes i den skattepligtige indkomst eller i grundlaget for beregning af sociale ydelser.

»Det følger således af PET-lovens forarbejder, at oplysninger, der kan medvirke til at afdække, om en given person fungerer eller har fungeret som kilde for PET, ikke kan videregives til skattevæsenet, de sociale myndigheder mv,« skriver PET-chefen.

Han mener derfor, at konsekvensen ifølge PET-loven er, at spørgsmål om PET’s kilder ikke kan behandles af andre administrative myndigheder. Det gælder også i arbejdsskadesager, lyder det.

Morten Storm mener , at PET fratager ham rettigheder, som alle andre borgere har. Foto: Joachim Ladefoged

Men AES har onsdag blankt afvist argumenterne fra PET og fastholder sin oprindelige afgørelse. AES bemærker i afslaget til PET, at det ifølge arbejdsskadeforsikringsloven er AES, som tager stilling til, »hvorvidt det

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.