Politik
0

Lars Løkkes store satsning skaber uro internt i Venstre

Selv de nærmeste partifæller blev overrasket over, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en ny bog åbner for at danne en regering med Socialdemokratiet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen deltog torsdag formiddag i et pressemøde om den bog, han har lavet sammen med journalist Kirsten Jacobsen.
Her gør Løkke sig tanker om en SV-regering efter valget. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det skaber ballade i Venstre, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), bare 20 dage før danskerne skal stemme, åbner for at gå i regering med Socialdemokratiet.

For selv om Lars Løkke i to måneder har vidst, at der var en samtalebog med de opsigtsvækkende udtalelser på vej, har han holdt det hemmeligt for selv nogle af de nærmeste i Venstre. Således orienterede Løkke først partiets valgledelse på et møde i Statsministeriet onsdag aften, efter at Politikens Forlag onsdag eftermiddag havde udsendt en pressemeddelelse om bogen.

Jeg har ikke nogen overvejelse om nogen regeringsdannelse.

Kristian Jensen (V), finansminister

Til stede var forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), gruppeformand Karen Ellemann (V) og politisk ordfører Britt Bager (V). Finansminister Kristian Jensen (V), partiets næstformand, var ikke til stede, men deltog i mødet via en videoforbindelse.

På mødet ytrede flere af de ledende Venstre-politikere bekymring over Løkkes store satsning, lyder det fra flere kilder, der var til stede.

Heller ikke Kristian Jensen udtalte entydig opbakning til den nye kurs, da han torsdag blev bedt om at forholde sig til Løkkes udmelding:

»Jeg vil være medlem af en regering, der fører en borgerlig-liberal politik. Det er målsætningen.«

Direkte adspurgt, hvad han mente om Løkkes overvejelser, svarede Kristian Jensen:

»Jeg har ikke nogen overvejelse om nogen regeringsdannelse.«

Venstres folketingsgruppe og partiets kandidater blev først orienteret, efter at Løkke havde holdt pressemøde i JP/Politikens Hus torsdag formiddag. På pressemødet sagde han, at førsteprioriteten fortsat er en borgerlig regering, men at »valget kan ende med en parlamentarisk krise, hvor vi bliver nødt til at overveje, om Danmark virkelig ledes bedst fra yderfløjene eller fra midten«.

Flere nuværende folketingsmedlemmer, som kun ønsker at udtale sig anonymt, mener, at Løkke »torpederer« valgkampen med sit soloridt, fordi hele partiets plan hidtil har været at angribe Socialdemokratiets politik frem mod valgdagen. Det bliver sværere, når Løkke åbner for at gå i regering med S.

På pressemødet blev Løkke spurgt, om det er hans egen beslutning eller partiets linje at åbne for en SV-regering. Til det svarede han:

»Jeg udtrykker Venstres linje. Jeg er Venstres leder.«

FINANS BRIEFING MORGEN
De vigtigste nyheder fra erhvervslivet, udvalgt af FINANS' redaktører. Direkte i din indbakke.
BRANCHENYT
Læs også