Politik

S vil fratage ejere retten til at drive virksomhed, hvis de ansætter illegale

Myndighederne skal også have mulighed for at tjekke byggerier, der foregår på privat grund.

Socialdemokratiet og formand Mette Frederiksen vil sætte hårdt ind mod illegal arbejdskraft. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Socialdemokratiet vil have et opgør med det illegale arbejdsmarked, der ifølge partiet er et stadig stigende problem i Danmark.

S-formand Mette Frederiksen foreslår bl.a. at fratage virksomhedsejere, der ansætter en illegal, retten til at drive virksomheden videre.

»Det illegale arbejdsmarked underminerer det danske arbejdsmarked,« siger Frederiksen og fortsætter:

Dertil er illegal arbejdskraft en grov udnyttelse af andres elendighed. Vi vil ikke acceptere det.

Mette Frederiksen (S), partiformand

»Vi ser i stor stil en omgåelse af overenskomsterne, af skattesystemet og af forholdene på arbejdspladserne. Dertil er illegal arbejdskraft en grov udnyttelse af andres elendighed. Vi vil ikke acceptere det.«

Socialdemokratiet foreslår også at tredoble bøderne til dem, der hyrer illegal arbejdskraft, og så skal skattemyndighederne have ret til at undersøge byggepladser på borgernes private grunde. Derudover har partiet andre tiltag klar. Heriblandt 250 mio kr. til mere kontrol.

Forslagene rettet imod de ca. 20.000 illegale i Danmark er en del af partiets udlændingepolitik, som S fredag holder et pressemøde om.

Her vil Frederiksen understrege tre hovedprincipper: Antallet af udlændinge, der kommer hertil, er afgørende, flere skal hjælpes i nærområderne, og de negative konsekvenser som for eksempel social dumping og et illegalt arbejdsmarked skal bekæmpes.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er åben for at fratage ejere, der ansætter illegale, retten til at drive virksomhed.

»Men forudsætningen må være, at det er ved systematisk og gentagen brug af illegal arbejdskraft,« siger han.

Lund Poulsen afviser derimod forslaget om, at skattemyndighederne igen skal have adgang til private grunde, og kalder det et »socialdemokratisk overvågningsregime, som vi har afskaffet«.

BRANCHENYT
Læs også