Politik

Venstrefløjens nye Skipper håber på en rød-grøn bølge

Enhedslisten håber, at Lars Løkke og Inger Støjberg nu må forlade regeringskontorerne. Det sagde partiets frontfigur, Pernille Skipper, da hun onsdag aften ankom til partiets store valgfest i København.

Pernille Skipper udløste jubelbrøl, da hun ankom til valgfesten hos Enhedslisten på Vega i København. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix Stemningen var i top ved valgfesten hos Enhedslisten på Vega i København. Men mest når meldingerne om Dansk Folkepartis nedtur tikkede ind. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix Enhedslistens frontfigur Pernille Skipper håber på at presse Løkke og Støjberg ud af regeringskontorerne. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Valgfesten hos Enhedslisten på Vega i København under Folketingsvalget 2019, onsdag den 5. juni 2019. Onsdag aften holder alle partier valgfest i København i forbindelse med, at der er folketingsvalg, hvor der skal vælges i alt 179 medlemmer til Folketinget. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2019)

Der lød et jubelbrøl, da Enhedslistens 34-årige frontfigur Pernille Skipper onsdag aften ankom på cykel til venstrefløjspartiets store valgfest på spillestedet Vega i København. Efter fire år i opposition og på sidelinjen uden indflydelse på den borgerlige regerings politik håber Enhedslisten, at en rød-grøn bølge nu kan give medvind til partiets store mærkesager om hurtig grøn omstilling, mindre ulighed og mere velfærd.

»Vi håber, at vi nu kan få Lars Løkke og Inger Støjberg ud af regeringskontorerne, så vi kan skabe et grønnere og mere solidarisk Danmark,« sagde Pernille Skipper, der storsmilende delte krammere ud i den tætpakkede sal.

Jubel over DF’s nedtur

Jublen i salen var dog allerstørst, når der på storskærmene blev talt om tilbagegang for Dansk Folkeparti. Allerede ved valget i 2015 satte Enhedslisten med 7,8 pct. af stemmerne historisk rekord, men partiet mistede alligevel indflydelse, da SR-regeringen måtte vige pladsen for V-regeringen.

Vi håber, at vi nu kan få Lars Løkke og Inger Støjberg ud af regeringskontorerne

Pernille Skipper, politisk ordfører, Enhedslisten

Meningsmålingerne har spået yderlige fremgang ved dette valg, selv om partiet har skiftet frontfigur til Pernille Skipper, der onsdag skulle forsøge at løfte arven efter stemmeslugeren Johanne Schmidt-Nielsen (EL). Ved valget i 2015 trak hun 40.425 personlige stemmer, men pga. af partiets rotationsprincip kunne hun og flere andre profiler ikke genopstille.

Folketingsgruppen siger også farvel til Nikolaj Villumsen, der ved EP-valget i maj vandt Enhedslisten første sæde nogensinde i EU-Parlamentet.

Selv om stemningen var i top ved den røde valgfest på Vega, hang bekymringerne også i luften. Der er frygt for, at De Radikales ufravigelige krav til en ny regering eller Lars Løkke Rasmussens (V) melding i valgkampens slutspurt om en SVR-regering kan få drømmen om en rød regering til at smuldre. Pernille Skipper, der tidligere spillede sig selv på banen som en mulig statsministerkandidat, har dog selv stillet flere markante velfærdskrav, som også kan komplicere regeringsforhandlingerne.

Enhedslisten har de seneste 10 år opnået stadig større vælgertilslutning i takt med en modernisering af partiet, som har siddet i Folketinget siden 1994.

Partiet blev grundlagt i 1989 af Danmarks Kommunistiske Parti (DKP), Venstresocialisterne (VS) og Socialistisk Arbejderparti (SAP) for at skabe et alternativ til venstre for SF.

BRANCHENYT
Læs også