Politik

Professor: »Det ville være langt mere vanskeligt at indføre i en børnehave eller på et ældrecenter«

Borgerne skal være tilfredse med, at kommunalt ansatte arbejder fire dage om ugen, hvis tiltaget skal virke, vurderer professor.

Administrative medarbejdere i Odsherred Kommune på Sjælland vil fremover få fri hver fredag, mens de til gengæld skal arbejde længere de andre dage. Arkivfoto: Finn Frandsen

300 administrativt ansatte i Odsherred Kommune får en firedages arbejdsuge i en treårig forsøgsperiode fra september. Selvom arbejdsugen skæres fra fem til fire dage, skal medarbejderne fortsat arbejde 37 timer om ugen, og de skal derfor arbejde længere fra mandag til torsdag.

Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker og professor i offentlig forvaltning ved Aalborg Universitet, kalder grundideen for »ganske udmærket«.

»Odsherred Kommune går foran på det kommunale område, og der er derfor et vidensunderskud, når det handler om effekten. Samtidig mener jeg, at det er godt at lave nogle eksperimenter, så vi kan indhøste erfaringer,« siger Henning Jørgensen og nævner, at tiltaget er mere udbredt på det private arbejdsmarked, f.eks. hos konsulentvirksomheder.

»Erfaringerne fra det private arbejdsmarked synes at have effekter, men tiltaget er ikke kendt bredt nok i de danske kommuner endnu,« siger Henning Jørgensen.

Han forklarer også, at det vigtigt at tage hensyn til medarbejderne, samtidig med at der bevares den samme produktivitet som på fem dage. Henning Jørgensen understreger også, at det er afgørende, hvilke jobfunktioner der er i spil.

»Det er lettest at indføre en firedages arbejdsuge i administrationen, som Odsherred Kommune gør. Det ville være langt mere vanskeligt at indføre i en børnehave eller på et ældrecenter, hvor ansigtskontakten til borgerne skal foregå dagligt,« siger Henning Jørgensen og tilføjer:

»Det er borgernes tilfredshed, der i sidste ende afgør, om tiltaget kommer til at virke. Så dem skal man også spørge, når man evaluerer.«

Kommunaldirektør Claus Steen Madsen fortæller til A4, at kommunen ønsker at udbrede den firedages arbejdsuge til andre områder, hvis det giver gode erfaringer i administrationen.

»Nu starter vi i administrationen, og hvis det giver gode resultater, håber vi, at det kan udbredes til andre dele af det kommunale arbejde, som børne- og ældreområdet, men det vil helt sikkert kræve skræddersyede modeller, «siger Claus Steen Madsen til A4.

BRANCHENYT
Læs også