Politik

Mette Frederiksens store valgløfte røg ud af regeringsaftalen i sidste øjeblik

Pension til nedslidte blev skrevet ud af aftale, afslører et lækket udkast. Fagforbund ærgrer sig.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag præsenterede sin nye regering foran Amalienborg, fastslog hun, at den allerførste opgave bliver at sikre »en ret til tidligere pension for nedslidte«.
Foto: Jens Dresling

Blot dagen før, at S-formand Mette Frederiksen præsenterede den aftale, der sikrede hende magten, blev partiets store slagnummer om at hjælpe nedslidte danskere skrevet ud af selvsamme dokument. Det viser et lækket aftaleudkast.

Helt frem til den 24. juni stod der i udkastet mellem S og støttepartierne, at en ny regering ville arbejde for, at »nedslidte lønmodtagere får bedre muligheder for værdigt at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet«.

Men det blev altså fjernet i sidste øjeblik. I den endelige aftale mellem partierne nævnes retten til tidlig folkepension, som De Radikale har været imod, ikke med et eneste ord.

Hvis der er partier, der ender med at blokere for det af taktiske hensyn, så håber jeg, at danskerne opdager det og sender straffen derhen, hvor den hører til

Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister

Det ærgrer Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet.

»Det er rigtig ærgerligt, at det blev skrevet ud. Nu skal der så skaffes et andet flertal, for det skal komme så hurtigt som muligt,« siger han og peger på, at Dansk Folkeparti »bør træde i karakter« og levere de afgørende mandater.

FOA-formand Mona Striib ser det som »et hår i suppen«, at pensionsafsnittet røg ud:

»Men sådan er det jo, når man skal kunne tælle til 90. Jeg er nu sikker på, Mette Frederiksen kæmper videre for det

Efter valget er der et flertal i Folketinget, som er imod S-planen om tidlig pension. De Radikale og Dansk Folkeparti har sagt, at de ikke vil være med til at gennemføre en differentieret pensionsalder i denne valgperiode, fordi det vil bryde med forliget om den stigende pensionsalder.

Hverken S, R, SF eller EL har ønsket at kommentere, hvorfor afsnittet om værdig tilbagetrækning blev slettet.

Da statsminister Mette Frederiksen torsdag præsenterede sin nye regering foran Amalienborg, fastslog hun, at den allerførste opgave bliver at sikre »en ret til tidligere pension for nedslidte«.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard erkender, at en svær opgave venter.

»Men hvis der er partier, der ender med at blokere for det af taktiske hensyn, håber jeg, at danskerne opdager det og sender straffen derhen, hvor den hører til,« siger han til TV 2.

BRANCHENYT
Læs også