Politik

Statsministeriet har skiftet hænder: Mette Frederiksen fik arbejdstøj og ros af Løkke

De traditionelle overdragelser af landets ministerier blev kl. 13:30 påbegyndt.

Lars Løkke Rasmussen (V) under overdragelsen af Statsministeriet til landets nye statsminister, Mette Frederiksen (S). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

De traditionelle overdragelser af landets ministerier blev kl. 13:30 påbegyndt.

Det skete, da Lars Løkke Rasmussen (V) afleverede nøglerne til statsministeriet til landets nye statsminister, Mette Frederiksen (S) med familier og ministeriets ansatte som tilskuere.

Efter at departementschef Christian Kettel Thomsen havde sagt et par pæne ord om den afgående statsminister og givet ham en rygsæk til vandreture i afskedsgave, samt sagt et par ord til Mette Frederiksen, blev det tid til, at Lars Løkke Rasmussen skulle holde tale.

Hvilket han gjorde uden at læse op fra et talepapir, og i stedet - efter eget udsagn - improviserede.

»Jeg har jo fået den vane, at jeg hver fjerde år står og overdrager ministeriet til en socialdemokrat,« sagde Lars Løkke med et glimt i øjet, før han takkede departementschefen og ministeriets øvrige ansatte for deres indsats.

Lars Løkke var statsminister første gang fra april 2009 til oktober 2011.

Traditionen tro skulle den nye og den afgående minister give hinanden en gave. Lars Løkke valgte at give Mette Frederiksen en gave i den differentierede pensionsalders tegn - et par arbejdsbukser med dertilhørende arbejdshandsker.

»Nu er du i arbejdstøjet,« meddelte Løkke og afsluttede med at ønske Mette Frederiksen tillykke med posten med ordene:

»Jeg tror, at du bliver en fremragende statsminister«.

Mette Frederiksen havde også tænkt beklædning, da hun valgte en gave til den nu tidligere statsminister. Lars Løkke Rasmussen fik et eksemplar af den prikkede bjergtrøje med den tilknyttede kommentar, at han »forhåbentlig vil bruge meget mere tid på at cykle« fremover.

Og efter en afsluttende cykelanekdote fra Lars Løkke, der med et smil også lovede at holde sig fra den serverede champagne »fordi jeg selv skal køre hjem senere«, afsluttedes den formelle overdragelse af Statsministeriet.

Mette Frederiksen præsenterede torsdag kl. 11 den nye regering for dronning Margrethe på Amalienborg. Efterfølgende præsenterede hun på slotspladsen sit ministerhold på i alt 20 ministre.

»Jeg har valgt et ministerhold med stor omhu. Det er ikke alene en flok, der er dygtig - det kræver det at være minister i Danmark - det er også et hold, som er arbejdsomt og flittigt,« sagde Mette Frederiksen.

Hele programmet for overdragelserne af de berørte ministerier kan ses på Statsministeriets hjemmeside.

BRANCHENYT
Læs også