Politik

Hummelgaards svære mission: Skal sikre ret til tidligere pension

En differentieret pensionsalder var Socialdemokratiets store slagnummer i den lange valgkamp.

Den røde sangbog var gaven til Troels Lund Poulsen fra Peter Humelgaard som fik en børnebog retur. Foto Claus Bjørn Larsen/scanpix

Socialdemokraten Peter Hummelgaard skal stå i spidsen for en af de sværeste opgaver i den nye socialdemokratiske regering.

Det bliver ham som beskæftigelsesminister, der skal finde et flertal for en differentieret pensionsalder, som skal give retten til en tidligere pension.

Han kommer selv ind på emnet torsdag ved ministeroverdragelsen i Beskæftigelsesministeriet. Hummelgaard afløser Troels Lund Poulsen (V) på posten.

- Jeg regner ikke med, at noget som helst bliver foræret, men intet er umuligt, siger Hummelgaard.

Opgaven bliver mere end svær. Kort før folketingsvalget indgik blå blok og De Radikale en aftale om seniorpension.

Den aftale gælder også i den politiske forhåndsaftale, som Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten er blevet enige om, så en S-regering er blevet en realitet efter næsten tre ugers forhandlinger i rød blok.

Et flertal bestående af blå blok og De Radikale siger fortsat nej til S-planen om tidligere tilbagetrækning.

Tidligere torsdag understregede statsminister Mette Frederiksen (S), hvor vigtigt emnet er for Socialdemokratiet.

- Det allerførste, vi tager hul på, er arbejdet med at sikre en differentieret pensionsalder. Altså en ret til en tidligere pension.

- Jeg vil selv engagere mig i arbejdet med den differentierede pensionsalder, for jeg mener, det er en ualmindelig vigtig opgave, sagde hun tidligere foran Amalienborg, da hun præsenterede sit ministerhold.

Hummelgaard vil ikke garantere, at han lykkes med sin opgave om at sikre differentieret pensionsalder.

Mette Frederiksen har forklaret, at hun har planer om, at modellen skal forhandles med arbejdstagere og arbejdsgivere. Det vil Peter Hummelgaard også, men han skal "først lige lande".

- Det er nogle drøftelser, vi skal have med arbejdsgiverne, siger Peter Hummelgaard og henviser til de fordele, der ifølge ham vil være ved at indføre en differentieret pensionsalder:

- Mange af dem, der i dag har nogle af de psykisk og fysisk mest nedslidende job, og som starter tidligt på arbejdsmarkedet, ender ofte også med at blive så nedslidte, at de forlader arbejdsmarkedet, inden de når pensionsalderen.

Hummelgaard vil dog ikke garantere, at han lykkes med sin opgave om at sikre differentieret pensionsalder.

Samtidig med, at han vil gøre det muligt for særligt nedslidte at gå tidligere på folkepension, vil den nye minister gerne gøre det mere enkelt og fordelagtigt at fortsætte med at arbejde efter pensionsalderen, hvis man vil.

Peter Hummelgaard er uddannet jurist. Han har været medlem af Folketinget siden 2015 og har i perioden været EU-ordfører for Socialdemokratiet.

BRANCHENYT
Læs også