Politik

EU-lande vil gøre udskældt hollænder til kommissionsformand

Frans Timmermans bliver kommissionsformand ifølge foreløbig aftale, som måske gør Vestager til udenrigschef.

Den 58-årige hollænder Frans Timmermans, som aktuelt er første næstformand i EU-Kommissionen, har splittet EU-landene. Arkivfoto: Francois Lenoir/Ritzau Scanpix

EU's stats- og regeringschefer nærmer sig ifølge flere diplomater en aftale om en større jobkabale, efter at de har forhandlet hele natten, men intet er faldet på plads.

Aftalen vil gøre socialdemokraten Frans Timmermans, som nu er første næstformand i EU-Kommissionen, til kommissionsformand og Kristalina Georgieva, administrerende direktør i Verdensbanken, til EU-præsident.

Giver man Timmermans topjobbet i kommissionen, er logikken, at de øvrige poster fordeles mellem EU-Parlamentets to andre store gruppe, borgerlige EPP og den liberale gruppe, som Margrethe Vestager er knyttet til.

Skitsen til aftalen kan i en af flere mulige løsninger gøre enten Margrethe Vestager eller Belgiens fungerende regeringschef, Charles Michel, til udenrigschef, siger en diplomat. Der forhandles om den del.

Det forlyder fra andre, at danskeren i stedet er udset en post som første næstformand i EU-Kommissionen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har allerede meddelt, at Vestager igen er Danmarks bud på en kommissær.

Diplomater siger mandag formiddag, at der fortsat er flere østlande, som modsætter sig Timmermans.

Den 58-årige hollænder, som aktuelt er første næstformand i EU-Kommissionen, har splittet EU-landene.

Han har ført ordet i EU's sager de seneste år mod blandt andet Ungarn og Polen, hvor demokratiske principper og EU-værdier ifølge kommissionen og et stort flertal af de øvrige EU-lande knægtes.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, har i et brev søndag kaldt det en "historisk fejltagelse", hvis man vælger Frans Timmermans.

EU-topmødet skulle være indledt søndag aften klokken 18. Men det blev udsat nogle timer, da der var behov for en række bilaterale konsultationer, inden det gav mening at samles omkring det store runde bord.

Læs også
Top job