Politik

Puslespillet om topposter fortsætter: Europa-Parlamentet vælger ny formand

Italieneren David-Maria Sassoli er favorit til at samle flertal bag sig og blive den nye parlamentsformand.

Europa-Parlamentet i Strasbourg vælger onsdag sin nye formand. Foto: Frederick Florin/AFP

Fordelingen af EU’s prestigefulde topposter er ikke slut endnu.

Onsdag er det således Europa-Parlamentets tur til at vælge sin nye formand ved en afstemning, som begynder kl. 9.00 i parlamentet i Strasbourg.

Afstemningen, som er hemmelig blandt de 751 europaparlamentarikere, finder sted dagen efter, at EU’s stats- og regeringschefer efter et maratonmøde i Bruxelles satte navne på fire politikere, som de ønsker skal stå i spidsen for EU’s store institutioner.

Det er Europa-Parlamentets egen opgave at vælge sin formand, og det er typisk de to største partier, den konservative EPP-gruppe og Socialdemokraterne S&D, der normalt deles om posten. Hvis der vælges en socialdemokrat i dag, vælges der efter al sandsynlighed en konservativ om to et halvt år.

Sådan vælger Europa-Parlamentet formand

Formanden vælges på parlamentets første samling, der finder sted den 2.-4. juli 2019 i Strasbourg.

Det kræver et absolut flertal (halvdelen af stemmerne plus én) blandt de 751 medlemmer af parlamentet for at blive valgt.

Hvis ikke en kandidat opnår flertal efter de første tre afstemningsrunder, vil et simpelt flertal i fjerde runde være tilstrækkeligt. Her deltager kun to kandidater.

Formanden vælges for en periode på 2,5 år ad gangen.

Som regel deles formandsposten mellem parlamentets to største grupper, dvs. de konservative EPP og Socialdemokraterne S&D.

Europa-Parlamentets formand har bl.a. ansvar for at lede forhandlinger i parlamentet, afvikle afstemninger og underskrive love.

Parlamentet har denne gang angiveligt valgt at se bort fra den kandidat, som EU-lederne helst så bestride posten for at tilfredsstille alle medlemslande i den store toppost-kabale.

Det er særligt de to store lande Tyskland og Frankrig, der har sat sig tungt på posterne øverst i EU-institutionerne, mens østlandenes kandidater er blevet forbigået.

Den magtbalance så EU-lederne gerne blive oprettet ved, at den tidligere bulgarske premierminister Sergei Stanishev, mangeårig formand for de europæiske socialdemokrater, fik tildelt formandsposten i Europa-Parlamentet.

Da det tirsdag sent på aftenen stod klart, hvem de forskellige europæiske partier har besluttet at fremsætte som deres bud på en ny formand, var bulgareren ikke på socialisternes liste, men derimod italieneren David-Maria Sassoli.

Forventningen er ifølge Jyllands-Postens oplysninger, at italieneren vil blive valgt til at bestride posten som parlamentsformand i de første 2,5 år, mens den konservative tysker Manfred Weber, som blev forbigået til jobbet som kommissionsformand, ventes at blive stillet den anden periode i sigte.

Det kræver et absolut flertal, dvs. halvdelen af stemmerne plus én, for at vinde afstemningen om formandsposten.

De Grønnes leder, tyskeren Ska Keller, er ligeledes opstillet til posten.

Jobbet som formand for Europa-Parlamentet har indtil nu været besat af italieneren Antonia Tajani.

Godkendelse af kommissionsformand

Fordelingen af unionens topposter faldt tirsdag på plads efter krævende maratonforhandlinger mellem EU’s stats- og regeringschefer i Bruxelles.

De europæiske ledere har nomineret Tysklands nuværende forsvarsminister, Ursula von der Leyen, som deres foretrukne kandidat til posten som formand for Europa-Kommissionen.

Stillingen er dog først hendes, når Europa-Parlamentet har godkendt hende. Afstemningen herom ventes at finde sted under næste parlamentssamling om to uger.

Derudover er franskmanden Christine Legarde blevet udnævnt til jobbet som formand for Den Europæiske Centralbank (ECB), mens den liberale belgier og regeringschef Charles Michel får posten som EU’s præsident (formanden for Rådet, red.).

Spanieren Josef Borrell, landets nuværende udenrigsminister, skal være EU’s udenrigschef.

Danske Margrete Vestager (R) var også en del af kabalen og sikrede sig posten som én af de to højest rangerende næstformænd i Europa-Kommissionen.

Europa-Parlamentet vil udover at vælge sin formand ligeledes vælge 14 viceformænd onsdag.

BRANCHENYT
Læs også