Politik

Overblik: EU's jobkabale er først færdig til efteråret

Onsdag ventes EU-Parlamentet at vælge ny formand. Men godkendelsen af EU's øvrige topfolk tager tid.

EU-Parlamentet samles onsdag i Strasbourg for blandt andet at vælge en ny formand.

Jobbet som parlamentsformand er blot en af flere poster i EU's ledelse, der skal besættes over de kommende måneder. Nogle af posterne i den jobpakke, som stats- og regeringscheferne blev enige om på et ekstraordinært topmøde tirsdag, skal også godkendes i parlamentet.

Dette er den foreløbige plan for de kommende måneder. Mange af datoerne kan skride. Faktisk er det mere normen end undtagelsen, at godkendelsen af en ny kommission trækker ud.

  • Onsdag 3. juli: EU-Parlamentet ventes på sin plenarsamling i Strasbourg at vælge en formand for de kommende to og et halvt år.

Parlamentet er valgt for fem år, men det er normalt, at der på forhånd indgås en politisk aftale om, hvem der får posten i anden halvdel af perioden. Der vil dog først skulle stemmes om nummer to formand om to og et halvt år.

  • 15.-18. juli: Parlamentet stemmer efter planen om godkendelse af ny formand for EU-Kommissionen. EU-topmødet har indstillet, at det skal være den nuværende tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen.
  • Når kommissionsformanden er godkendt, går de 28 EU-landes regeringer - hvis man inkluderer Storbritannien, der står til at udtræde af EU 31. oktober - i dialog med vedkommende om, hvem de vil sende til Bruxelles som ny EU-kommissær.

For Danmarks vedkommende ligger det allerede fast, at det bliver De Radikales Margrethe Vestager, og EU-topmødet har allerede indstillet, at hun og hollandske Frans Timmermans skal være næstformænd.

Også Spaniens bud på en kommissær er afklaret på forhånd. EU-topmødet indstiller, at udenrigsminister Josep Borrell Fontelles bliver EU's nye udenrigschef.

De præcise arbejdsopgaver skal defineres af kommissionsformanden, der selv sætter sit hold og kan vælge andre porteføljer end dem, vi kender fra den afgående Juncker-kommission.

  • 30. september-3. oktober: Høringer i parlamentets fagudvalg af de enkelte kommissærkandidater.

Det er ofte sket, at parlamentet under høringerne stemmer nej til enkelte kandidater. Dermed skal de vragede kandidaters lande indstille en ny kommissær, hvilket typisk fører til en omfordeling af posterne i kommissionen og deraf følgende nye høringer og skred i tidsplanen.

  • 21.-24. oktober: Godkendelse af den samlede EU-Kommission.
  • 1. november: Den nye kommission tiltræder.
  • 1. december: Den nye formand for Det Europæiske Råd - populært kaldet EU-præsidenten - tiltræder. EU-topmødet har valgt, at Belgiens fungerende premierminister, Charles Michel, skal efterfølge polakken Donald Tusk. Michel skal ikke godkendes i parlamentet.

Kilde: EU-Parlamentet

BRANCHENYT
Læs også