Politik

Bånd afslører, hvordan russere forsøger at købe europæiske højrepartier

En potentiel eksplosiv båndoptagelse afslører hemmelige forhandlinger om at kanalisere russiske oliemillioner ind i Matteo Salvinis italienske nationalistparti

Den røde løber blev rullet ud for præsident Putin i Rom i juli. Her ses han sammen med Italiens premierminister, Giuseppe Conte. Foto: Sputnik/Alexey Druzhinin/Kremlin via REUTERS.

Det er ikke nogen hemmelighed, at adskillige europæiske partiledere på det yderste højre nærer en næsegrus beundring for Vladimir Putin og hans måde at styre sit land på.

I Frankrig har lederen af Rassemblement National, Marine Le Pen, åbent støttet den russiske præsidents annektering af Krim-halvøen, og hendes økonomisk kriseramte parti har optaget et i Frankrig omdiskuteret lån på 11 mio. euro, godt 82 mio. kr., i en russisk bank.

I Italien har europas mest magtfulde højreleder, Lega-leder og nummer to i regeringen, Matteo Salvini, ofte rost Putin som en stor leder, der vil blive husket af historien, og han opfordrer til at ophæve sanktionerne mod Rusland.

Salvini er Europas Trump

Men offentliggørelsen af en optagelse af et møde mellem tre russere og tre italienere, heriblandt Salvinis højre hånd, Gianluca Savoini, rejser nu spørgsmålet, om Salvini blev så lun på Putin, at han var parat til at bryde italiensk lovgivning og lade sig købe af russiske oliepenge?

Afsløringen kommer fra onlinemediet BuzzFeed, der er kommet i besiddelse af en lydoptagelse fra mødet, der blev holdt i Moskva i oktober sidste år.

Hverken Putin eller Salvini var tilstede på mødet. Men ifølge BuzzFeed diskuterer Savoini i detaljer, hvordan man i forbindelse med en oliehandel vil være i stand til at kanalisere tocifrede millionbeløb ind i Lega-partiet for at finansiere dets valgkamp op til valget til Europa-Parlamentet i maj.

Under diskussionen er parterne enige om, at forhandlingerne er tophemmelige, og at ingen må vide, at Lega-partiet får russiske penge. Salvini bliver af russerne fremhævet som en ”europæisk Trump”, mens Savoini siger, at det er nødvendigt for et nyt Europa at være tæt allieret med Rusland for at bevare sin suverænitet.

Det er ikke lykkedes for BuzzFeed at få kommentarer fra hverken Savoini eller Salvini, og mediet har heller ikke opklaret, om oliekommissionen blev udbetalt, hvilket i givet fald ville være i strid med italienske regler om valgbidrag udefra.

Læs også