Politik

Irans Revolutionsgarde har beslaglagt britisk skib i Golfen

Iran har fredag beslaglagt ikke bare et, men to britiske skibe.

USA's præsident Donald Trump udtalte sig fredag om Irans handlinger. »Iran er ikke andet end problemer,« lyder det blandt andet fra Trump. Video: Reuters

Iran Revolutionsgarde meldte sent fredag ud, at man har beslaglagt et britisk skib, Stena Impero, hvilket skibets rederi siden har bekræftet.

Stena Bulk og herunder selskabet Northern Marine, der står for driften af skibet, oplyste fredag aften, at man »i øjeblikket ikke kan komme i kontakt med skibet«.

Fredag aften dansk tid fortalte amerikanske regeringskilder så til blandt andet CNN og Fox News, at iranerne også har taget kontrollen med yderligere et skib.

Kort før klokken 22 dansk tid kommenterede Storbritanniens udenrigsminister Jeremy Hunt på sagens udvikling og bekræftede, at iranerne er i besiddelse af de to skibe.

Hunt er »ekstremt bekymret« over den »uacceptable« beslaglæggelse af de to skibe, lyder det ifølge Sky News.

Det andet tilfangetagne skib bærer navnet MV Mesdar. Det sejler under liberisk flag, men er ejet af et britisk rederi.

MV Mesdar er ligesom Stena Impero en olietanker.

Briternes allierede USA udtalte sig tidligere på aftenen om udviklingen i Den Persiske Golf.

»Dette er anden gang på blot lidt over en uge, at Storbritannien har været mål for eskaleringen af vold fra det iranske regime. USA vil fortsætte med at samarbejde med vores allierede og partnere for at forsvare vores egen sikkerhed og interesser mod Irans ondsindede opførsel,« har ordene lydt fra Garrett Marquis, talsmand for USA's nationale sikkerhedsråd.

Iran og Storbritannien har været i konflikt siden 4. juli, hvor britiske myndigheder beslaglagde en iransk olietanker ud fra Gibraltar. Det skete ud fra en mistanke om, at skibet var på vej mod embargo-ramte Syrien med brændstof.

Iran har protesteret kraftigt over briternes handling.

»(Briterne, red.) har begået pirateri og stjålet vores skib. Den islamiske republik vil ikke lade de ondskabsfulde handlinger være ubesvarede,« har Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, ifølge AFP udtalt i et tv-transmitteret interview.

Northern Marine oplyser, at der var 23 personer om bord på skibet. De 23 besætningsmedlemmer er fra Indien, Rusland, Letland og Filippinerne.

Der var fredag aften ikke nogen meldinger om tilskadekomne.

»Vi er ved at undersøge nøjagtigt, hvad der er sket. De har bevæget sig ind i iransk farvand uden nogen anledning,« siger administrerende direktør i Stena Bulk Erik Hånell til det svenske nyhedsbureau TT.

Læs også